Hlavní obsah

O Rusech jasno ve čtvrtek

Pchjongčchang
Aktualizováno

Až v průběhu čtvrtka bude jasno o osudu ruských sportovců, kteří usilují o dodatečnou nominaci na zimní olympijské hry v Pchjongčchangu startující už v pátek. Arbitrážní soud pro sport (CAS) odložil posouzení jejich případů o čtyřiadvacet hodin.

Foto: Luciano Solero, ČTK/AP

Ruský biatlonista Anton Šipulin (vpravo) se ještě nevzdal možné účasti na olympiádě.

Článek

CAS před sedmi dny anuloval kvůli nedostatku důkazů doživotní zákaz startů na olympijských hrách 39 ruským sportovcům v souvislosti s dopingem na ZOH 2014. Patnáct z nich požádalo MOV o dodatečnou nominaci, ale neuspěli. Proto se obrátili na CAS.

„Myslím, že nedošlo k rozporu mezi MOV a CAS. Takhle vypadá demokracie. MOV má nezávislý soudní dvůr, který prostě nějakým způsobem rozhodl. Pokud vím, nebyly žádné přímé důkazy. Vždy jen řetězec nepřímých. Všichni teď čekáme na odůvodnění ze strany CAS," prohlásil Jiří Kejval, předseda ČOV a nově též člen MOV.

Arbitrážní soud se přímo v Koreji bude zabývat ještě jiným případem dalších 32 sportovců z Ruska, kteří se odvolali proti nezařazení do výpravy, o němž rozhodla komise MOV.

Jisté naopak je, že o hry přijdou rychlobruslaři Kuližnikov, Juskov, Starychová a Loginov, skokan na lyžích Vasiljev a rychlobruslařka na krátké dráze Borodulinová, kteří si v minulosti odpykali trest za dopingový prohřešek. Arbitrážní soud totiž jejich případy nestihne projednat.

Reklama

Související témata: