Hlavní obsah

Skvělá tečka za českou účastí na MS: zlatý Bouška, bronzový Jirka

AIGLE

Čeští cyklisté získali na světovém šampionátu ve švýcarském Aigle 10 medailí (5 zlatých, 3 stříbrné a 2 bronzové). Zařadili se tak mezi nejúspěšnější výpravy na mistrovství, navzdory tomu, že co do množství závodníků mezi největší rozhodně nepatřili. Posledními českými medailisty byli v silničním závodě s hromadným startem na 58 kilometrů Jiří Bouška a Luboš Jirka.

Foto: Handisport.cz

Český cyklista Jiří Bouška.

Článek

Pro Boušku znamenalo vítězství v čase hodina, 33 minut 51 vteřin již třetí triumf v Aigle - po předchozích prvenstvích v kilometru s pevným startem a stíhacím závodě na 3 kilometry. I když se tomu Jiří Bouška brání a říká, že je třeba brát v potaz i to, že kromě odvedené práce měl prostě také hodně štěstí, dalo by se mistrovství klidně přejmenovat na Bouškův šampionát.

Cyklista po dětské mozkové obrně vyhrál na dráze poprvé na mistrovství světa stíhací závod na 3 kilometry, k tomu kilometr s pevným startem a ještě obhájil vítězství z Altenstadtu 2002 v silničním závodě. Na cílové čáře předčil vynikající spurtér o půl kola vítěze časovky Francouze Michela Alcaina.

Bouška prožil hodně osobních změn

"Nešel jsem do spurtu z takticky úplně nejlepší pozice, byl jsem hodně vepředu, ale byla tam zatáčka před cílem, kde jak bylo mokro, nebylo jasné, jestli třeba někdo nespadne, tak bylo lepší být vepředu. První pozice je vždycky nevýhodná, ale dneska jsem si hodně věřil, že by to mohlo dopadnout dobře. Alcaine mě na začátku předjel a já ho pak celou cílovou rovinku stahoval až na pásku a podařilo se to," usmíval se Bouška.

V sezóně objezdí český reprezentant každý týden zhruba dva závody, k tomu samozřejmě patří každodenní trénink: "Zatím to nebylo nic závratného, protože jsem ještě studoval, najezdil jsem tak kolem 20 000 kilometrů ročně. A třeba letos příprava nebyla úplně vzorová, protože v mém životě proběhlo hodně osobních změn, se kterými jsem se musel vypořádat, ale možná právě to mi prospělo," pokrčil s úsměvem rameny šestadvacetiletý Bouška. V uplynulém roce dokončil studium geodézie na vysoké škole báňské v Ostravě a přestěhoval se do Teplic, kde se začal kromě aktivního závodění věnovat i funkcionářské práci pro cyklisty sdružené ve federaci Spastic Handicap.

Měli radost, že prší

Na třetí místo se za Francouzem vyvezl Bouškův reprezentační kolega Luboš Jirka. "Taktika se odvíjela minutu od minuty. Byl to tak trochu ,kryťák‘, akorát že se nebodovalo, jinak to bylo stejné. A to nám právě jde, máme to naježděné z plzeňské ,Lopatárny‘," zmínil průpravu z každotýdenních závodů s nehandicapovanými evropský šampión ve stíhačce z roku 2003 Jirka.

Pochvaloval si také počasí: "Jak Jirka tak já se v tomhle počasí cítíme dobře. Měli jsme radost, že prší a že je i trochu zima, vyhovuje nám to." V kategoriích více handicapovaných závodníků skončili v silničním závodě Petr Prokeš sedmý a David Vondráček jedenáctý.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články