Hlavní obsah

Místo panenek si hrála s koníky, teď dcera miliardáře sní o životním závodě v Praze

Praha

Lásku ke koním v sobě nosila ještě dříve, než zamířila do školních lavic. A když ukázala, že nejde o dětský rozmar, dočkala se velké podpory celé rodiny. Dnes jednadvacetiletá Anna Kellnerová sní o startu v Global Champions Prague Playoffs 2018 v parkuru, který bude od 13. do 16. prosince hostit O2 aréna. „Hlavním cílem sezóny je probojovat se do finále. Startovat doma v souboji elity by představovalo splnění snu," říkala členka týmu Prague Lions, jehož barvy hájí i Aleš Opatrný.

Dcera nejbohatšího Čecha Anna Kellnerová se představí v nejprestižnější parkurové soutěži světaVideo: Sport.cz

 
Článek

Kellnerová bude letos ve světové sérii Global Champions startovat už podruhé. I přes nízký věk se rychle prodrala mezi elitu. „Když jsem byla malá, panenky pro mě neexistovaly. Mamka mi vyprávěla, že jsem si hrála jen s koníky, dávala je do kočárku. A pořád jsem mamku přemlouvala, aby mě vzala ke koním," vzpomínala na začátky dcera nejbohatšího Čecha.

„Myslím, že poprvé jsem podle jedné z fotek na koni seděla v šesti letech. Více jezdit jsem začala ale až v jedenácti nebo dvanácti," vypravuje Kellnerová.

„Rodiče zpočátku příliš nechtěli, abych se koním věnovala. Měli z toho respekt. S mámou jsme v okolí Podkozí objížděly stáje, zaklepaly jsme a požádaly, zda bychom mohly třeba nosit vodu nebo vyklidit boxy, abych se ke koním dostala. Když jsem začínala, byli koně v Čechách ještě hodně málo. Když rodiče viděli, že mě láska ke koním drží, dovolili mi udělat si licenci. Postupně jsem začala závodit a máma s tátou mě podporovali, protože viděli, že mi jde o koně."

Zapálení mladé dívky bylo potřebné. Většinou se totiž sport, jemuž propadla, předává v rodinách z generace na generaci. „U nás ale nikdy nikdo nebyl u koní. Nevěděli jsme, co to obnáší, a neměli žádné zkušenosti. Bylo to náročné pro celou rodinu. Všichni jsme se učili za pochodu. A celou rodinu moje záliba stála hodně sil. Měla jsem velkou podporu nejen od rodičů, ale i sourozenců, kteří chápali, že koně miluji, proč jsem o víkendech pryč a nejsem na večeři doma," popisovala začátky.

Sen? Olympiáda v Tokiu 2020

S úsměvem vzpomíná, jak dostala prvního koně. „Šlo o klisnu Katrin, která bývala dostihovým koněm. Byla trošku divoká, já byla malá a bylo by nebezpečné, kdybych si na ni sedla. Navíc jsme po pár měsících zjistili, že je Katrin březí," líčila Kellnerová.

„Občas jsme se v tom plácali. Ale nikdy jsem nepochybovala o tom, že dělám správnou věc. Společně jsme se dostali až sem," říkala pyšně Kellnerová při vidině možnosti startu v prosincovém Global Champions Prague Playoffs 2018, v němž bude na odměnách během čtyř dnů rozděleno téměř dvanáct miliónů eur, tedy přes 300 miliónů korun.

Nikdy neuvažovala nad jinými sporty, které jsou v Česku rozšířenější. „Nelákaly mě! Vždy jsem tíhla jen ke koním," popisuje. „Než jsem si ve dvanácti letech udělala licenci, bavilo mě skákat přes malé překážky. Byl to pro mě adrenalin a pocit při skoku byl úžasný. Čím více zkušeností jsem měla a čím výše mohla skákat, tím větší pocit svobody jsem měla."

Jak na kontě mladé závodnice přibývaly starty a úspěchy, stával se pro ni parkur stále větší samozřejmostí. „Pochopitelně jsem netušila, že se budu sportu věnovat profesionálně. Ale na dostihy jsem moc vysoká a chtěla jsem závodit. Jak jsem jezdila více a více, převalilo se to k profesionálnímu sportu," vysvětlovala Kellnerová, která studuje na univerzitě. „Věnuji se byznysu. A díky podpoře rodičů i celého týmu jsem schopná školu skloubit s koňmi," lebedila si česká reprezentantka, kterou první start v sérii Global Champions League čeká od 22. do 25. března v Mexiku.

Případný start v prosincovém finále v Praze by představoval další krok na cestě za nejvyšší metou, kterou je účast na olympijských hrách v Tokiu 2020. „Jezdím závody nejvyšší série, kde mohu získat hodně zkušeností. Když všechno půjde podle plánu, pokusím se v příštím roce kvalifikovat. Neznám sportovce, který by nechtěl na olympiádu. Snad pro každého jde o největší sportovní sen."

Reklama