Hlavní obsah

Dušková s Bidařem útočí na nejlepší výsledek na MS

Aktualizováno

Sportovní dvojice Anna Dušková, Martin Bidař je na mistrovství světa po krátkém programu třináctá a útočí na nejlepší výsledek na světové akci v kariéře. Čeští krasobruslaři si dnes v Miláně vylepšili osobní rekord a s přehledem pronikli mezi šestnáct dvojic, které si mezi 28 účastníky zajistily právo startu ve volných jízdách. Vedení se díky druhé nejvyšší známce historie ujali olympijští šampioni Aljona Savchenková a Bruno Massot z Německa.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Anna Dušková a Martin Bidař na mistrovství světa v krátkém programu.

Článek
Fotogalerie

Bandáž na koleni Duškové sice stále připomínala listopadovou operaci, ale největší naděje českého krasobruslení se představily v ještě lepší formě než při vydařeném debutu pod pěti kruhy. Bidař se vyhnul i chybičce při trojitém toeloopu, který ho v Koreji trápil. "Jsem za toho toeloopa strašně rád, protože na olympiádě při něm byla malá chyba," řekl po závodě mezinárodní federaci ISU.

Juniorští mistři světa z roku 2016 si posunuli osobní rekord na 66,29 bodu. O 39 setin vylepšili výkon z krátkého programu na loňském ME v Ostravě, kde sedmým místem vstoupili do seniorské kategorie. Svou známku z olympijských her překonali přibližně o tři body. "Máme z našeho hodnocení radost. Je lepší než na olympiádě a to byl náš hlavní cíl," komentoval to devatenáctiletý Bidař. "Udělali jsme krok kupředu, ale pořád máme hodně co zlepšovat," doplnila osmnáctiletá Dušková.

Průběžná 13. příčka je o místo lepší než pozice, které dosáhli na loňském MS i na únorové olympiádě. Ve čtvrteční volné jízdě ale mohou útočit na další posun vzhůru. Od dvanáctého severokorejského páru Rjom Te-ok, Kim Ču-sik je dělí jen tři setiny bodu.

Za prvním světovým titulem s Massotem vykročila pětinásobná šampionka Savchenková, která sbírala tituly s Robinem Szolkovým. Na rozdíl od olympijských her, kde Massot skočil jen dvojitý salchow, zvládli krátký program bez větší chyby a získali za něj 82,98 bodu. Pouze jízda Taťjany Volosožarové a Maxima Traňkova na ZOH 2014 byla hodnocena výše.

Na povedený olympijský krátký program navázali evropští šampioni Jevgenija Tarasovová a Vladimir Morozov, kteří za německými reprezentanty zaostali o 1,69 bodu. Za vedoucím duem je zhruba šestibodová propast, z třetího místa půjdou do volných jízd Francouzi Vanessa Jamesová a Morgan Cipres.

Březinová je na MS po krátkém programu osmnáctá

Eliška Březinová podruhé v kariéře postoupila na mistrovství světa do volných jízd. Při pátém startu na této akci si v krátkém programu o více než šest bodů vylepšila osobní rekord z lednového ME a patří jí průběžná 18. příčka.

Překvapivě vede domácí Italka Carolina Kostnerová, která v úvodní části soutěže nechala o 76 setin za sebou olympijskou šampionku Alinu Zagitovovou.

Dvaadvacetiletá Březinová i na světovém šampionátu potvrdila, že prožívá životní sezonu. V krátkém programu drobně zaváhala jen při výjezdu z trojitého lutze, kombinaci dvou trojitých toeloopů i dvojitý axel zvládla suverénně.

Získala 58,37 bodu a v pátečních volných jízdách může útočit na vylepšení svého maxima z MS, kterým byla osmnáctá příčka v roce 2014. Od 13. místa ji dělí necelé dva body. "Kdyby mně někdo řekl dneska ráno, že si vylepším osobní rekord o víc jak šest bodů, tak bych mu to asi nevěřila. Ale stalo se tak a já jsem strašně moc ráda," řekla v rozhovoru na svazovém facebooku. Byla ráda, že se jí podařilo předvést všechno, co natrénovala. "Já jsem si to užila od první sekundy toho programu," dodala.

K radosti milánských fanoušků se do vedení dostala jednatřicetiletá Kostnerová, pro kterou je světový šampionát zřejmě loučením s dlouhou kariérou. Díky skvělému programu s čistými skoky včetně těžké kombinace flipu s toeloopem si zhruba o dva body vylepšila osobní rekord z ME a stala se třetí krasobruslařkou v historii, která získala za krátký program přes 80 bodů.

Pomohly jí k tomu také tradičně vysoké známky za programové komponenty, díky nimž dnes předstihla i favorizovanou Zagitovovou. Patnáctiletá Ruska sice neudělala žádnou výraznou chybu, ale nebyla tak suverénní jako na olympijských hrách. I když Kostnerovou v technice porazila o více než bod, celkově na ni zatím ztrácí. Osobní rekord ve volné jízdě má ale o více než 15 bodů vyšší než zkušená Italka, takže zůstává největší favoritkou na zlato.

Průběžně třetí je díky čistému krátkému programu Japonka Satoko Mijaharaová. Vicemistryně světa z roku 2015, která byla na olympijských hrách čtvrtá, ztrácí na Zagitovovou přes pět bodů.

Hrubá chyba při dvojitém axelu srazila na čtvrtou pozici obhájkyni světového stříbra a bronzovou olympijskou medailistku Kaetlyn Osmondovou z Kanady. Na průběžně třetí Mijaharaovou před volnou jízdou ztrácí 1,63 bodu.

Mistrovství světa v krasobruslení v Miláně:
Ženy - po krátkém programu:
1. Kostnerová (It.)80,27
2. Zagitovová (Rus.)79,51
3. Mijaharaová (Jap.)74,36
4. Osmondová (Kan.)72,73
5. Sotskovová (Rus.)71,80
6. Dalemanová (Kan.)71,61
...18. Březinová (ČR)58,37
Sportovní dvojice - po krátkém programu:
1. Savchenková, Massot (Něm.)82,98
2. Tarasovová, Morozov (Rus.)81,29
3. Jamesová, Cipres (Fr.)75,32
4. Zabijaková, Enbert (Rus.)74,38
5. Della Monicaová, Guarise (It.)72,53
6. Čcheng Pcheng, Jang Ťin (Čína)71,98
...13. Dušková, Bidař (ČR)66,29

Reklama