Hlavní obsah

Deblkanoisté na divoké vodě končí. Tradiční disciplína už nebude ani na mistrovství světa

Tokio

Deblkanoisté nebudou ve vodním slalomu závodit na mistrovství světa ani ve Světovém poháru. Mezinárodní federace ICF je na dnešním kongresu v Tokiu s okamžitou platností vyřadila z programu těchto akcí. Místo toho chce dát větší podporu smíšeným deblkanoím, které mají potenciál na zařazení do olympijského programu.

Foto: Ivana Roháčková

Deblkanoisté Jonáš Kašpar (vlevo) a Marek Šindler, čtvrtí na mistrovství světa v Pau.

Článek

Naopak mužské deblkanoe byly z programu olympijských her 2020 v Tokiu loni definitivně vyřazeny, nahradí je závod kanoistek. Tím začal jejich rychlý úpadek. Už loni na Světových pohárech počet lodí klesal a na mistrovství světa se deblkanoisté loučili se svou kategorií. Tušili, že na letošním šampionátu v dalekém Riu de Janeiro se potřebný počet šesti zemí nesejde.

Mezinárodní federace ICF si udělala průzkum mezi národními svazy a zjistila, že zájem opravdu není nijak vysoký. "Nejsme schopni se přiblížit minimálnímu počtu federací potřebnému k tomu, abychom měli oficiální kategorii C2 mužů," uvedl na webu federace prezident výboru pro vodní slalom Jean-Michel Prono.

Proto byla kategorie, v níž čeští a třeba i slovenští reprezentanti v minulosti dosáhli řady významných úspěchů, z programu vyřazena. Aktuálně se toto rozhodnutí dotkne mimo jiné Jonáše Kašpara a Marka Šindlera, kteří byli loni bronzoví na ME a čtvrtí na MS. Jejich hlavním cílem pro letošní sezonu je ale mistrovství Evropy v Praze, kterého se dnešní verdikt ICF netýká.

O kategorii C2 mix, ve které získali bronz na MS Veronika Vojtová a Jan Mašek, měly federace o něco větší zájem než o mužské deblkanoe. "To je navíc začátek procesu. Naše role je, abychom udělali jasno. Nemáme radost, že musíme vyřadit kategorii, je to pro nás smutné. Ale musíme udělat jasno směrem k federacím a sportovcům," řekl Prono.

Mezinárodní federace vsadila na smíšené deblkanoe, které by vzhledem k důrazu Mezinárodního olympijského výboru na genderovou vyrovnanost zapadaly do olympijského programu. "C2 mix má potenciál dostat se na olympiádu. Klíčové je, že bychom nepotřebovali zvýšit počet našich sportovců a že bychom potřebovali jen jednu sadu medailí," doplnil prezident ICF José Perurena.

Poslední účast na loňském šampionátu ve Francii si budou pamatovat také české jedničky Jonáš Kašpar a Marek Šindler, kteří ve finále skončili na nepopulárním čtvrtém místě.

Reklama