Hlavní obsah

Další trest? Srbská judistka nenastoupila proti soupeřce z Kosova

Srbští trenéři na juniorském Evropském poháru v judu v Sarajevu odmítli vyslat do souboje zápasnici Anju Obradovičovou kvůli tomu, že se měla utkat se soupeřkou z Kosova. Do dalších bojů tak postoupila Laura Fazliuová, reprezentantka státu, jehož nezávislost Srbsko neuznává.

Foto: Stringer, Reuters

Policie v Bělehradu před plánovaným zápasem házenkářek Srbsko - Kosovo.

Článek

Srbský svaz nyní čeká, zda jej Mezinárodní judistická federace za tento krok potrestá podobně, jako se tak již stalo v případě srbských juniorských házenkářek. Ty měly v pátek v Bělehradu nastoupit v kvalifikaci na světový šampionát také proti Kosovu, zápas byl ale zrušen, podle policie kvůli obavám o bezpečnost.

Federace EHF srbský tým vyloučila, a protože pak srbští pořadatelé nedovolili konání víkendových zápasů Kosova se Slovenskem a Norskem, budou muset zbylí účastníci dohrát turnaj v náhradním termínu a dějišti.

V Srbsku si dnes připomínají 19. výročí zahájení téměř tříměsíčního bombardování země silami Severoatlantické aliance, které v roce 1999 nakonec vedlo ke stažení bělehradských sil z Kosova. Jihosrbská provincie se pak ocitla pod mezinárodní správou a v roce 2008 vyhlásila nezávislost, kterou ale Bělehrad neuznává.

Reklama

Související témata: