Hlavní obsah

Týmy v baseballové extralize sázejí na zahraniční nadhazovače

Praha

Draci Brno jsou favority baseballové extraligy, která startuje v pátek, den po zahajovacím dnu zámořské MLB. A z kolébky pálkového sportu USA bude letos v Česku k vidění řada nadhazovačů.

Foto: Pavel Kvarda

Draci Brno chtějí i v této sezóně baseballové extraligy zaútočit na titul

Článek

Mezi další kandidáty na titul patří Arrows Ostrava, Kotlářka Praha nebo Eagles Praha. Stejně jako v minulém roce většina týmů sází na zahraniční nadhazovače. Posilami jsou většinou Američané a Australané, ale třeba i Japonci. V jednom utkání mohou za jedno družstvo nastoupit současně do hry nejvýše tři cizinci.

"Díky nim je extraliga vyrovnaná. Můžeme vidět nejkvalitnější zápasy v historii soutěže," prohlásil v tiskové zprávě Matěj Hejma, pálkař Eagles Praha. "Zároveň je ale náročné se proti kvalitním nadhazovačům prosazovat," dodal.

Skutečností je, že pálkařský průměr v extralize se snížil. Podle statistik padlo loni v základní části 131 homerunů, což je nejméně od roku 2011. Naopak strikeoutů bylo dohromady 2637, nejvíce od roku 2002.

"Zájem zahraničních baseballistů hrát v Evropě je velký, ale je třeba vybírat. Občas to není jednoduché a musíte nasbírat dostatek informací a ty také ověřit," řekl Jakub Voják, hrající trenér Skokanů Olomouc. Jejich posilou je Australan Joel Chapman, který je nejen nadhazovačem, ale i vnějším polařem.

Do mistrovského týmu Draků se vrátil americký nadhazovač Wesley Roemer a přišel John Hussey. Novou tváří je dvaadvacetiletý chytač Dondrei Hubbard.

Útočný baseball chtějí předvádět Arrows Ostrava. "Minulý rok nám opravdu vyšel. Snažíme se tým stavět na mladých a dávat jim šanci. K tomu jsme se doplnili o pár cizinců, jejichž úkolem není jen hrát, ale hlavně předávat zkušenosti," řekl Aleš Navrátil z Arrows, kteří získali Terrella Joyce z Draků Brno .

S Australany počítá také Kotlářka - v týmu bude mít Jacksona-Brebnera Russe a Scottyho Mulhearna. "Čekám oproti loňsku zlepšení širší nadhazovačské baterie, kluci dostali speciální program a makají na sobě," řekl trenér Michal Müller. Hlavním nadhazovačem pražského celku by měl být také Jan Novák, který v loňském roce rozdal 138 strikeoutů.

Olympia Blansko má japonské nadhazovače Akimasu Jasudu a Nacušiko Ueu. Hroši Brno spoléhají na čtveřici Američanů, kterými jsou Jeffrey Barto, Alex Derhak a talentovaní hráči z nižších amerických soutěží Kenny McDowall a Steven Swagerty.

Extraliga se snaží přilákat diváky. Hned úvodní páteční zápasy na hřištích Arrows Ostrava a Dracích Brno přinesou různé soutěže pro fanoušky a ohňostroj. Během sezóny lze na baseballových stadiónech čekat po vzoru MLB - Army Day, Den matek, nebo All Star Game.

Základní kolo skončí v červnu, šest týmů postoupí do nadstavbové části, z které se vítěz dostane přímo do finále zvaného Czech Series. Jeho soupeřem bude na konci záři a v říjnu lepší ze souboje druhého a třetího týmu po nadstavbové části.

Reklama

Související témata: