Hlavní obsah

Dostihový sport je ve formě. Bez sázek a zvýšení dotací to ale dál nejde, hřímá šéf Charvát

Praha

Český dostihový sport je v top formě. Na startu jubilejní sté sezóny, která začne v pondělí dostihovým dnem v Lysé nad Labem, a jejímž vrcholem bude České derby (24. června) a Velká pardubická (14. října), však prezident Jockey Clubu Jiří Charvát upozorňuje: bez sázek a navýšení dotací to dál nepůjde.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gejzír radosti může propuknout, Jan Kratochvíl na koni No Time To Lose projíždí jako první cílem Velké pardubické.

Článek

V tuzemsku bylo loni připravováno 1046 koní, celkové náklady na jejich zaopatření byly 198 miliónů korun. Finanční balík rozdělený za uplynulou sezónu z dotací a majitelských prémiích činil 46,6 miliónu korun. „Podíl výher na celkových nákladech je tedy necelých 24 procent. Žijeme z peněz vydělaných v zahraničních dostizích. Myslím, že už jsme skoro na špičce, růst se jednou zastaví," říká Charvát.

Čeští koně v minulé sezóně vyběhali v cizině rekordních 75,2 miliónu korun (například před pěti lety necelých 30 miliónů). Do provozní částky 198 miliónů korun tak chybělo 76 miliónů. Řešení, jak se přiblížit podstatně lepším číslům, je „jednoduché": zvýšit bonusy dostihů. „Jenže sehnat sponzory je těžší a těžší. Bez sázek dál fungovat nemůžeme," tvrdí Charvát.

Pro tuzemský dostihový sport jde o zásadní věc. Pro ilustraci: v zemích, kde se turf financuje ze sázek, běhal jeden kůň v sezóně 2017 o částku 160 tisíc korun a vyšší. V Česku maximálně o 43 tisíc korun. „Jedním ze stěžejních úkolů je taková změna struktury, která povede k výraznému navýšení příjmů ze sázkového provozu," prohlašuje Charvát.

Dosáhnout cíle lze ve třech rovinách. Tou první je spolupráce s francouzskou sázkovou kanceláři PMU. V roce 2017 se ve Francii poprvé dalo sázet na české dostihy, což vygenerovalo pro tuzemský turf přes milión korun. Letos se ve Francii bude sázet na 20 českých dostihů, což přinese další finance.

Další cestou jsou dotace. Daně z hazardu se prostřednictvím Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy formou dotací vracejí do sportu. Dostihový sport na ně ovšem nedosáhne, neboť spadá pod Ministerstvo zemědělství. „Tento stav se musí změnit," podotýká Charvát.

Neméně důležitá je i participace na projektu internetového sázení. V plánu je modernizace sázkové kanceláře TOTO CZ, která zatím může nabírat sázky jen na pěti největších závodištích. Kancelář patří společnosti Turf Praha, která je majitelem chuchelského závodiště, majoritní podíl v Turfu získala v prosinci rodina miliardáře Radovana Vítka.

VRCHOLY DOSTIHOVÉ SEZÓNY 2018
Rovinové dostihy
6. května: Jarní cena klisen (Velká Chuchle)
13. května: Velká jarní cena (Velká Chuchle)
24. června: České derby (Velká Chuchle)
22. července :Oaks (Karlovy Vary)
2. září: St. Leger (Velká Chuchle)
22. září: Evropský pohár žokejů (Velká Chuchle)
Překážkové dostihy
14. října: Velká pardubická (Pardubice)

Reklama