Hlavní obsah

Nová hymna stála 600 tisíc. Jsme rádi, že se o ní diskutuje. Naše verze nenutíme, reaguje šéf ČOV

Aktualizováno

Možná úprava české hymny z pera skladatele Miloše Boka nenašla u veřejnosti mnoho pochopení. Šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval chtěl o díle otevřít debatu a to se mu povedlo, drtivá většina však novince nefandí. V anketě Sport.cz se 99 procentům čtenářů nová verze nelíbí, vyjádřilo se téměř 17 tisíc návštěvníků největšího sportovního serveru v Česku.

Kde domov můj - dvě sloky

 
Článek

„Uvědomujeme si, že je to citlivé téma. Přesto považujeme právě v roce stoletého výročí založení republiky za vhodné debatu o podobě české hymny otevřít. Pro nás je důležité, že lidé začnou diskutovat o druhé sloce, kterou, jak se ukazuje, řada lidí předtím ani neznala," řekl Kejval den po zveřejnění nahrávky.

Inovativní, sebevědomá, triumfální. Taková by měla být česká státní hymna podle představ Českého olympijského výboru. Mnoho příznivců si zatím ale nenašla.

"Vaší aktivitou jste velmi poškodil dobré jméno nejen Českého olympijského výboru, ale také českého sportu. Raději nechci domýšlet, jaké finance byly v této souvislosti na zcela zbytečnou aktivitu využity. Přímo pobuřujícím by byl fakt, že by tyto finance mohly jinak posloužit rozvoji sportu a sportovního prostředí, zejména mládežnického," napsal ČTK bývalý poslanec a skokan Jakub Janda Kejvalovi v otevřeném dopise.

Celkové náklady na novou úpravy české hymny stály přibližně 600 tisíc korun. "Téměř polovina z nich je hrazena ze soukromých zdrojů členů výkonného výboru. Zbytek hradil ČOV z vlastních zdrojů, do projektu neplynula ani jedna státní koruna," stojí v prohlášení ČOV.

I přes kritiku je předseda Českého olympijského výboru spokojen. "Jsme rádi, že téma vyvolalo spoustu emocí, že se o něm všude diskutuje. Nová nahrávka vznikla proto, aby vyvolala debatu, nic jiného. Naše verze nenutíme," dodal.

Líbí se vám Bokova úprava české státní hymny?
ano
1,4 %
ne
98,6 %
Celkem hlasovalo 21800 čtenářů.

Reklama