Hlavní obsah

Předseda MOV Bach jednal s vůdcem KLDR Kim Čong-unem

Peking

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach se sešel s vůdcem Severní Koreje Kim Čong-unem, který projevil zájem o další spolupráci s MOV při rozvoji sportu v zemi. Ujistil, že KLDR počítá s účastí na příští letní olympiádě v Tokiu v roce 2020 i na zimních hrách v Pekingu 2022.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Thomas Bach )vlevo) při schůzce s vůdcem KLDR Kim Čong-unem v Pekingu.

Článek

Bach absolvoval v pátek s Kim Čong-unem půlhodinové jednání, po němž společně sledovali fotbalové utkání na stadionu v Pchjongjangu.

"Byla to velmi plodná schůzka. Ukázalo se, že nejvyšší vůdce má jasnou představu o roli, jako sport může hrát ve společnosti, pokud jde o vzdělání či zdraví," řekl dnes Bach agentuře AP v Pekingu. Dodal, že Kim Čong-un mu řekl, že účast Severní Koreje na únorových olympijských hrách v Pchjongčchangu a společný nástup obou korejských výprav při slavnostním zahájení byly "důležitým přínosem k mírovému dialogu".

Severokorejští sportovci se normálně olympijských her účastní, do znepřátelené Jižní Koreje však byli vysláni až po lednových jednáních na poslední chvíli. Hokejistky dokonce vytvořily společný tým, dál se v Pchjongčchangu představili lyžaři z KLDR a krasobruslařská sportovní dvojice.

Reklama

Související témata: