Hlavní obsah

Hlavní ceny fair play obdrželi trenéři Brückner a Medonos

Praha

Fotbalový trenér Karel Brückner a tenisový kapitán Jiří Medonos obdrželi od Českého klubu fair play hlavní ceny za celoživotní postoje. Hlavní cenu za čin si z dnešního pražského slavnostního vyhlášení odnesl cyklista Michal Bubílek, který v etapovém závodu horských kol pomohl soupeři, ačkoli se tím připravil o celkové vítězství.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Karel Brückner, bývalý trenér české reprezentace.

Článek

Trenér Brückner slavil v 90. letech úspěchy se Sigmou Olomouc, v roce 2000 získal s výběrem fotbalistů do 21 let stříbro na mistrovství Evropy. Poté převzal seniorskou reprezentaci a na evropském šampionátu v roce 2004 ji dovedl do semifinále. Jeho svěřenci včetně těch největších hvězd na něj vzpomínají jako na náročného, ale především za všech okolností férového trenéra, u kterého si vždycky mohli být jisti, na čem jsou.

„K nejlepším trenérům na světě, kteří mě vedli, patří i Karel Brückner. Kouč se vším všudy," prohlásil brankář Petr Čech, když končil reprezentační kariéru.

Ocenění za celý život klade Brückner nejvýš
Rád by do Prahy na slavnostní předávání dorazil, musel však zůstat doma v Olomouci. „Ceny fair play si velice vážím a řadím ji nad ostatní ocenění, která jsem dostal, protože ta byla za určitý časový úsek, třeba Trenér roku či desetiletí. Toto ocenění je za celý život, který jsem fotbalu věnoval. Velmi mě mrzí, že jsem se nemohl předání osobně zúčastnit, ale bohužel to nedovolil zdravotní stav můj a mých blízkých, kteří jsou vážně nemocní,“ řekl trenér Karel Brückner v telefonátu pro Sport.cz a dodal: „Bohužel mi zdravotní stav ani nedovolil podívat se letos na Andrově stadiónu na byť jediný zápasy Sigmy, ale mám radost, že i na jaře svými výkony potvrzuje, že vydařený podzim nebyl náhodný. Věřím, že ji už pohárová Evropa nemine a zažije opět velké zápasy a krásné chvíle, jako jsme je prožívali my v úspěšné éře začátkem devadesátých let.“ (elt)

Medonos, který dosud pracuje jako trenér mládeže, byl dlouholetým kapitánem tenistek v Poháru federace. V letech 1984, 1985 a 1988 dovedl československý výběr ke třem triumfům, v týmu tehdy měl například Hanu Mandlíkovou, Helenu Sukovou nebo Janu Novotnou. Právě Suková byla jednou z předávajících, od kterých cenu dostal.

"Moc si ocenění vážím. Hlavně poté, co vlastně od roku 1993 takříkajíc po mně neštěkl ani pes. Pořád si myslím, že to je sen," raduje se Medonos. "Když chcete vést tenistky, musíte používat různé fígle. A on je ovládal," usmívá se Suková.

„Fair play k tenisu patří odjakživa. V poslední době se nejen z něj, ale i ze sportu obecně vytrácí. Vidíme hodně okamžiků, kdy hráč na menších turnajích bez rozhodčího zahlásí soupeři aut, i když míček padne čistě na lajnu. Škoda, doba je ale bohužel taková," vadí Medonosovi.

Dovedl do cíle otřeseného soupeře

Bubílkovo gesto v závěru jednoho z nejtěžších etapových závodů horských kol v Česku MTB Trilogy vyvolalo mezi cyklistickými příznivci obrovský ohlas. Vedoucího Michala Kaněru v poslední etapě postihl těžký pád a Bubílek záhy zjistil, že jeho otřesený soupeř bez pomoci nedojede. Proto Kaněru doprovodil skoro až do cíle, tím se ale zároveň dobrovolně vzdal možnosti závod vyhrát.

„Víceméně se mělo mezi námi rozhodnout o vítězi, ale Michal po pádu nejevil známky, že by byl úplně v pohodě. Pořád se ptal, kde jsme a co jedeme. Velmi si ocenění vážím. Ani ne tak kvůli sobě, ale protože je fair play důležité pro společnost, pro děti i pro sport. Je dobré vidět příklady správného chování," líčí Bubílek.

Březina obul soupeře

Český klub fair play ocenil za loňské činy i další známá jména. Zvláštní cenu dostal fotbalista Francis Koné, který ještě v dresu Slovácka během prvoligového zápasu vytáhl zapadlý jazyk brankáři Bohemians Praha 1905 Martinu Berkovcovi. Diplom obdržel například krasobruslař Michal Březina, jenž při loňském ME v Ostravě pomáhal sehnat náhradní brusle izraelskému soupeři, kterému se cestou do dějiště šampionátu ztratila zavazadla.

Zvláštní je, že pouze on a Tomáš Verner se snažili pomoci. "Ostatní si zřejmě řekli, že budou mít o soupeře míň... Můj taťka ale má v Brně s bruslemi obchod, tak jsem mu zavolal a za dvě hodiny byl v Ostravě," vzpomíná Březina.

Za záchranu života na loňské Rallye Dakar vedení klubu fair play ocenilo motocyklistu Lukáše Kvapila. Další ceny získali například fotbalový brankář Jiří Pavlenka za přiznanou teč v důležitém ligovém utkání Slavie s Plzní nebo tyčkař Jan Kudlička. Ten na atletickém mistrovství republiky v Třinci věnoval svou zlatou medaili sedmnáctiletému soupeři Janu Švecovi, který v nepříznivých povětrnostních podmínkách dopadl mimo doskočiště a zranil se.

Reklama