Hlavní obsah

České úspěchy v panenské přírodě. Adrenalin s draky v extrémním norském závodu

Oslo

Severské pláně, přímo nádherná scenérie pro stále populárnější závod Red Bull Ragnarok. V klání, kde na lyžích nebo snowboardu bojujete se svým kitem proti matce přířodě, se letos neztratili ani Češi. Třicetiletý Miroslav Schutz obsadil v kategorii snowboardistů výborné páté místo.

Foto: Sport.cz

Závod Red Bull Ragnarok - archivní snímek z roku 2017.

Článek

Originální název Ragnarök je pojmem z norské mytologie, který jej líčí jako velký boj dobrých a zlých severských bohů. Na světě pak zůstane jen zničená země a několik přeživších hrdinů. A snowkitový závod nemá obrazně řečeno k naplnění této myšlenky daleko.

Tažný drak, lyže nebo snowboard a štěstí na vítr. Vše, co k absolvování extrémního závodu na severu Evropy potřebujete. Letošní ročník přivítal kolem 250 účastníků a nabídl opravdu náramnou podívanou, ve které si jednu z hlavních rolí přivlastnil i český závodník Miroslav Schutz, jenž dokončil specifický závod na úctyhodném pátém místě v kategorii snowboardistů.

A pravidla? Na projetí všech pěti checkpointů (kol) mají závodníci pět hodin, vítězem je ten, kdo to dokáže nejrychleji. V kategorii lyžařů zvládli pět kol ti nejrychlejší v čase jen těsně přes čtyři hodiny. Vítězství z prestižního závodu si nakonec odváží Florian Gruber z Německa, kterému v mnohem vyrovnanějším závodě, než tomu bylo u snowboardistů, zdatně sekundoval jeho krajan Felix Kersten nebo třetí Jonas Lengwiler ze Švýcarska.

Odvážlivce na prkně hodně ovlivnil vítr, který byl slabší hlavně v druhé polovině závodu a tak rozhodovalo, kdo projel nejrychleji čtvrtým kontolním bodem. To byl nakonec Kanaďan Peter Martel, který byl na čtvrtém checkpointu o čtrnáct minut dříve než Švýcar Ronny Bollhalder. Fantastické páté místo vybojoval český závodník Miroslav Schutz.

Šanci na ještě lepší umístění dostane třicetiletý Západočech s největší pravděpodobnstí i příští rok, Red Bull Ragnarok Race měl úspěch a norské zapomenuté pláně budou chtít určitě vídět hemžení barevných kitů i v příštím roce....

Výsledky Red Bull Ragnarok - extrémní závod ve snowkitingu
Muži - Lyže
1. Florian Gruber 4:01,18
2. Felix Kersten 4:03,57 ( oba Něm.)
3. Jonas Lengwiler 4:07,11 (Švýc.)
Muži - Snowboard
1. Peter Martel 3:21,20 (4 kola - Kan)
2. Ronny Bollhalder 3:34,39 (4 kola - Švýc.)
3. Nikita Sokolov 4:01,35 (4 kola - Rak.)
... 5. Miroslav Schutz 2:47,10 (3 kola)
66- Śtěpán Šváb 2:16,45 (1 kolo, oba ČR)

Reklama