Hlavní obsah

Kraj může podle manažera útočit na světový titul

PRAHA

Boxer Rudolf Kraj je prý na nejlepší cestě stát se v dohledné době profesionálním mistrem světa. Tvrdí to jeho manažer Dietmar Poszwa, v jehož stáji Sportlight Boxing (SB) bude stříbrný medailista z olympijských her v Sydney i nadále působit. Krátce před úterním duelem s Rusem Pavlem Melkomjanem, kterého český boxer porazil v pražské T-Mobile Areně technickým k.o. ve 12. kole, se Poszwa s Krajem dohodl na nové smlouvě.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Český boxer Rudolf Kraj.

Článek
Fotogalerie

"Naše spolupráce bude pokračovat. Myslím si, že Rudolf bude velká boxerská hvězda a my jdeme správnou cestou. Proto jsme mu nabídli nové, lepší podmínky," řekl Poszwa novinářům po přesvědčivé výhře svého svěřence nad Melkomjanem.

Když Kraj před rokem a půl odešel z amatérského ringu a podepsal svou první smlouvu s SB, Poszwa na tiskové konferenci v Praze prohlásil, že mělnický boxer má na to, aby se do tří let stal mistrem světa. "Nyní věřím, že toho může dosáhnout rychleji," řekl manažer. Kraj podle něj své kvality jednoznačně potvrdil i úterý, kdy absolvoval dosud nejtěžší a nejdůležitější zápas v profesionálním ringu. "Byl jednoznačně lepší než Melkomjan. Bylo to rozdíl jako mezi první a druhou ligou," uvedl Poszwa.

Boxer tak s odstupem času mohl přiznat, že souboj prakticky s týmovým kolegou pro něj neměl existenční podtext. Původně se mluvilo o tom, že kdo prohraje, tak v německé stáji SB respektive v týmu Universum, který je s ní spřízněn, končí.

Jakákoliv porážka ve velké stáji je špatná

"Manažer mi řekl, že mi chtěl udělat nabídku, abych měl motivaci. To se stalo, ale na druhou stranu jsem měl obavy, abych něco nezkazil," uvedl Kraj. Byl si vědom toho, že případný neúspěch by mohl vše změnit. "Jakákoliv porážka v takovéhle velké stáji je špatná. Hrozba, že boxer pak poletí, je velká. Nepomůže mu pak ani smlouva na deset let," řekl.

Osmadvacetiletý český boxer má za sebou devět zápasů mezi profesionály a všechny vyhrál. Do debat o útoku na titul světového šampiona se však pouštět nechtěl. "Já bych něco takového vůbec neřešil. Mám za sebou první zápas na dvanáct kol a určitě přijdou další, ve kterých budu muset obhajovat titul. Čeká mě tvrdá řehole," uvedl Kraj, aktuálně 98. boxer světového žebříčku v polotěžké váze. V Evropě mu patří 37. pozice.

Na rodině velmi lpí

Na jeho další budoucnost bude mít zřejmě velký vliv i zdravotní stav. Kraj měl již mezi amatéry problémy s rameny, které pokračují. S oběma již byl na operaci a pravé rameno se ozvalo i v úterý. "V jednom kole jsem špatně praštil a cítil jsem to. Doufám, že to mám natažené. Nechám to trochu ustálit a půjdu na kontrolu. Čas na to mám. Doufám ale, že to bude v pořádku. Kdyby to bylo zase zranění, tak by mě už asi odvezli," pousmál se Kraj.

Úterní výhrou dodatečně oslavil i narození dcery Terezky, které jsou dva měsíce. "Hned v sobotu vše pořádně oslavíme, ještě jsem si na její počest nedal ani skleničku. Byl jsem v tréninku," prohlásil Kraj, který na rodině velmi lpí. "Ten tlak je velký, ale rodina mě vždy uklidní. Když jsem sám, třeba měsíc v Německu, tam na tom moc dobře nejsem. Jakmile jsou se mnou, tak jsem jiný člověk," uvedl Kraj.

Reklama