Hlavní obsah

Portyk je potřetí za sebou nejlepším českým sdruženářem

Praha

Tomáš Portyk se stal potřetí za sebou nejlepším českým sdruženářem v anketě úseku severské kombinace Svazu lyžařů ČR. Už v pátek může dvaadvacetiletý závodník Dukly Liberec uspět znovu, a to v rámci tradičního svazového ocenění Král bílé stopy.

Foto: ČOV/Pavel Lebeda

Tomáš Portyk při skokanské části závodu sdruženářů.

Článek

Portyk v olympijské sezoně skončil ve Světovém poháru nejlépe čtvrtý v Hakubě a ještě dvakrát se vešel do elitní desítky. V celkové klasifikaci obsadil 27. pozici. Na hrách v Pchjongčchangu se mu tolik nevedlo a skončil na 19. a 24. místě.

„Pořadí ankety považuji za spravedlivé. Tomáš Portyk je už několik sezón naším nejlepším sdruženářem a má výborný potenciál dotáhnout se do světové špičky. Bohužel, ani on, ani Mirek Dvořák nedokázali v sezóně navázat na velice dobré výkony z letní přípravy a závodů Summer Grand Prix. Jejich vystoupení na olympijských hrách v Pchjongčchangu nemůžeme považovat za vydařené," říká Radek Cikl, předseda Úseku severské kombinace Svazu lyžařů ČR.

"Kontrast naopak vytvářejí junioři, kterým se opakovaně daří. Úspěchy mladých závodníků vedených Markem Šablaturou v posledních letech znamenají, že trenéři i zodpovědní funkcionáři úseku severské kombinace dělají svou práci dobře. Jen kdyby se už podařilo promítnout tyto výsledky i do seniorské kategorie," ohlíží se za sezónou Cikl v tiskové zprávě.

V Koreji chtěl Portyk dokázat víc

"Ze třetího vítězství v anketě mám samozřejmě radost a považuji je za ocenění své práce," reaguje Portyk. "Veškerá příprava směřovala k olympiádě v Pchjongčchangu, jenže tam jsem neměl tolik štěstí. Mrzelo mě, že jsem v Koreji nedokázal víc. Pokud však hodnotím sezónu celkově, jsem spokojený. Myslím, že jsem se opět o kousek zlepšil a že jsem na dobré cestě," uvedl Portyk.

První příčku mezi juniory v desátém ročníku ankety obhájil jeho oddílový kolega a letošní světový šampion v této kategorii Ondřej Pažout. Primát mezi trenéry získal počtvrté za sebou kouč českého juniorského výběru Marek Šablatura. Podruhé v historii ankety se volila také nejlepší žena, kterou se stala Simona Weinlichová z Ještědu Liberec.

„Trošku jsem zklamaný, že mi nevyšly body ve Světovém poháru. Na druhou stranu však sezónu vyšperkovala zlatá medaile ze světového juniorského šampionátu. Tím jsem splnil hlavní cíl a olympijské starty v Koreji jsem si už užíval. Moje forma šla v sezóně opět nahoru. Máme výborně poskládaný trénink, navíc jsme skvělá parta, která se mezi sebou hecuje a motivuje. Cíl pro příští zimní sezónu je jasný - získávat body ve Světovém poháru," neskrývá své ambice Ondřej Pažout.

Anketa úseku severské kombinace Svazu lyžařů ČR o nejlepšího závodníka sezony 2017/18
Muži:
1. Portyk (Dukla Liberec) 155 bodů
2. Pažout (Dukla Liberec) 74
3. Dvořák (Dukla Liberec) 62
Ženy/juniorky/dorostenky:
1. Weinlichová (Ještěd Liberec) 142
2. Heřmanová (LK Osek) 60
3. Koldovská (Ski klub Harrachov) 46
Junioři/dorostenci:
1. Pažout (Dukla Liberec) 153
2. Vytrval (Dukla Liberec) 95
3. Zemek (Dukla Liberec) 41
Trenéři:
1. M. Šablatura (junioři ČR, Dukla Liberec, asistent trenéra seniorů ČR) 124

Reklama

Související témata: