Hlavní obsah

Jaroš a spol. se na vrchol Dhaulágiri nedostali

Horolezec Radek Jaroš skalp své sedmé osmitisícovky nezískal. Na vrchol 8167 metrů vysoké Dhaulágiri, sedmé nejvyšší hory světa ležící v západním Nepálu, jej společně s Kamilem Bortlem a Romanem Langrem nakonec nepustilo zhoršující se počasí a čerstvý sníh, kvůli němuž hrozily na hoře laviny. Jaroš se přitom při prvním útoku na vrchol dostal až do výšky 7900 metrů, kvůli naprostému vyčerpání se ale musel vrátit.

Foto: Radek Jaroš

Postupový tábor CII postavila česká expedice na Dhaulágiri ve výšce 6 600 metrů.

Článek

"Sedíme v základním táboře, mrznou nám nohy a řešíme úplně jiný věci než včera. To jsme ve výšce okolo 6000 metrů po kolena ve sněhu řešili, jestli je to konec a nebo budeme drsňáci a půjdeme dál. Když jsem to zkusil, několik křupnutí sněhových desek okolo bylo jasný varování. Terén je lavinézní, a to se v místech, kde jsme, začíná teprve stavět do kopce," napsal ve čtvrtek na svých internetových stránkách Jaroš.

České horolezce překvapilo zhoršené počasí už na konci září cestou do základního tábora, kdy je dokonce svévolně opustili nosiči a průběh expedice tak nabral zpoždění. Pak se podmínky umoudřily a Jarošův tým začal s prací na severovýchodním rameni Dhaulágiri. Během budování výškových táborů ale pořád bojovali s čerstvým sněhem a prudkým větrem.

Deset metrů na hřeben

Na začátku října nicméně vyrazili do útoku a Jaroš se dokonce dostal až do výšky 7900 metrů. Tam jej však zastavilo totální vyčerpání. "Čas dobrej, ale vyčerpání obrovský, na hranici. Vrať se, říká rozum, jdi dopředu, říká touha. Sedmá osmitisícovka na dosah, třeba se sem už nikdy nedostaneš. Nakonec si říkám, alespoň hřeben, abych mohl nafotit a nafilmovat druhou stranu. Ne! Už nemám sílu ani na těch deset metrů. Sbírám všechny zbytky sil a začínám opatrně sestupovat," popisoval Jaroš emotivně dění nedaleko vrcholu.

Po sestupu do základního tábora a vydatném odpočinku se Češi chtěli pustit do dalšího útoku na vrchol, nelepšící se podmínky ale jejich plány pozměnily. "Je to za náma, je konec. Smíšený pocity. Úspěch, neúspěch? Dhaulágiri letos nepustila nikoho. Ani na jaře. Byli jsme vysoko. Kluci v 7600 m, já v 7900 m, možná i výš. Ale vrchol je vrchol, ostatní je zapomenuto. Však to znáte, jak to chodí. Ale jsme zdraví, nikomu se nic nestalo," mírnil Jaroš  zklamání na svém webu.

Expedice se nyní přesouvá do Jommosmu a poté přeletí do Káthmándů. Zpáteční let do Evropy Češi původně plánovali 31. října.

Jaroš už během svého himálajského působení vylezl na Mt. Everest (1998), Kančendžengu (2002), Broad Peak (2003), Čo Oju, Šiša Pangmu (obě 2004) a naposledy Nanga Parbat (2005), kdy současně neuspěl při pokusu o zdolání K2. Dhaulagiri mohla být jeho sedmou osmitisícovkou ze čtrnácti. Příští rok by se rád vydal na Gashebrum I i II.

Reklama

Související témata: