Hlavní obsah

Čeští nevidomí na postup na MS v goalballu nedosáhli

PRAHA

O víkendu 21. a 22.října proběhla v areálu gymnázia pro nevidomé v Nových Butovicích velice významná akce - mistrovství Evropy skupiny B v goalballe. Goalball je hra, kterou hrají zejména nevidomí a zrakově postižení. Kterýkoli účastník má každopádně stejné podmínky, protože všichni mají chrániče očí. Jedná se o jakési antibrýle, ve kterých je úplná tma.

Foto: Sport.cz

Čeští reprezentanti v goalballu.

Článek
Fotogalerie

A o co v goalballu jde? Jednoduše vstřelit branku do brány našíř přes celé hřiště, kterou hájí tříčlenné mužstvo. O víkendu se o to pokoušelo osm týmů. Reprezentanti z Belgie, Maďarska, Finska, Velké Británie, Itálie, Ukrajiny, Slovenska a domácí České republiky si to rozdali o postup na MS do Brazílie, na který mohly dosáhnout jen dva nejlepší týmy.

Hrálo se systémem každý s každým a nejlepší čtyři týmy pak postoupily do semifinále, kde se utkaly vyřazovacím systémem první se čtvrtým a druhý se třetím. Do semifinále se nakonec ze čtvrtého místa protlačila domácí reprezentace, když poslední krok udělala v bratrovražedném souboji se Slovenskem, a utkala se s dosud neporaženým výběrem Maďarska.

Češi hráli výborný zápas, bohužel však neudrželi vedení a prohráli v prodloužení. Druhou semifinálovou dvojici tvořily výběry z Belgie a Finska. Finové byli sekundu od postupu do finále, když inkasovali od Belgičanů vyrovnávající gól. Rozhodilo je to psychicky, a v prodloužení dostali KO.

Utkali se tak v boji o bronz s českým týmem a opět to byl vyrovnaný zápas, který ukončily až penaltové střely. V těch prokázali pevnější nervy čeští reprezentanti a zaslouženě se mohli radovat ze třetího místa.

Ve finále se utkalo Maďarsko s Belgií a zápas přinesl kvalitní goalball. Maďaři vyrovnali skóre těsně před koncem, ale v prodloužení dostali hloupý gól a ze zlatých medailí se mohli zaslouženě radovat Belgičané. Dle organizátorů turnaje proběhlo vše hladce a ke vzájemné spokojenosti všech účastníků. A o to tady v první řadě šlo.

ME v goalballu 2006:
Výsledky ČR ve skupině:
ČR - Finsko 2:5, ČR - Maďarsko 5:7, ČR - Ukrajina 9:4, ČR - Slovensko 4:2, ČR - Velká Británie 10:1, ČR - Itálie 6:3.
Semifinále:
Belgie - Finsko 4:3 v prodloužení
Maďarsko - Česko 7:6 v prodloužení
o 3. místo:
Česko - Finsko 5:4 (3:2 na nájezdy)
Finále:
Belgie - Maďarsko 3:2 v prodloužení

Reklama