Hlavní obsah

Trump ocenil NFL, která zakázala hráčům na ploše poklekávat při hymně

Americký prezident Donald Trump ocenil přístup vedení profesionální ligy amerického fotbalu NFL, která zakázala hráčům poklekávat při státní hymně. Toto gesto, které Trump v minulosti ostře kritizoval, se v minulé sezoně stalo symbolem protestu proti policejnímu násilí na menšinách. NFL hodlá pokutovat a trestat jakýkoliv projev neúcty při hymně. Pokud hráči nechtějí důstojně stát, mohou místo toho zůstat v šatně.

Foto: Usa Today Sports, Reuters

K poklekávajícím hráčům NFL se v minulosti připojil i Jerry Jones, majitel týmu Dallas Cowboys.

Článek

"Myslím si, že je to dobře. Nemyslím si, že by měli zůstávat v šatně, ale stejně si myslím, že je to dobře," uvedl Trump v televizním pořadu Fox and Friends. "Musíte při národní hymně stát hrdě. Nebo byste neměl hrát, neměl být u toho. A možná byste neměl být v této zemi," doplnil.

Trend poklekání zahájil v září 2016 hráč sanfranciského klubu Colin Kaepernick, od té doby se k němu připojily desítky sportovců. Plánované opatření, které vedení NFL zveřejnilo ve středu, okamžitě kritizovala hráčská asociace. Vadí jí, že s ní tento krok nikdo nekonzultoval. Hráči NFL podle ní dokazují svůj patriotismus různými způsoby a poklekání při hymně je cestou, jak upozornit na společenské problémy, o které se zajímají. Není to protest vůči národní hymně, zdůraznila hráčská asociace ve svém prohlášení. Hodlá nové opatření prověřit a je připravena ho napadnout, pokud zjistí jakýkoliv nesoulad s kolektivní smlouvou.

Reklama

Související témata: