Hlavní obsah

Kluby sledge hokeje budou pod křídly ČSLH

PRAHA

Kluby sledge hokejové asociace budou od nynějška oficiálně právoplatnými členy Českého svazu ledního hokeje (ČSLH). Dohodli se na tom zástupci obou svazů a vzájemnou spolupráci oznámili na pondělní tiskové konferenci k nominaci hokejové reprezentace pro turnaj Karjala Cup v pražském hotelu Corinthia Towers.

Článek

"Český sledge hokej začal fungovat v roce 2000 a je u nás nejpropracovanější soutěž s šesti kluby. Naši reprezentanti nepostoupili na paralympiádu v Turíně pouze o jednu branku, nyní dělají vše pro postup na hry ve Vancouveru 2010. ČSLH pomáhal sledge hokeji i během uplynulých čtyř let," vyzdvihl spolupráci s hokejovým svazem předseda českého svazu sledge hokeje Roman Herink.

Sledge hokej znamená v doslovném překladu sáňkový hokej. Hraje se na speciálně upravených sáňkách, které mají zespodu místo skluznic nože. Hráči se odrážejí dvěma hokejkami. Ty jsou z jedné strany zakončeny bodcem a z druhé strany čepelí. Sledge hokej hrají převážně tělesně postižení hokejisté, ale není to podmínkou. Podle pravidel ČSHL může být v týmu 5 zdravých hráčů, ale při zápase na ledě v jednu chvíli pouze dva. Zdraví hráči jsou označeni viditelnými proužky na přilbách.

Sledge hokej vznikl v České republice teprve v roce 2000 ve Zlíně. V současnosti existuje 6 týmů. Na paralympiádu se tento sport dostal v roce 1994 a ihned se stal jedním z nejatraktivnějších. Češi měli šanci postoupit na poslední paralympiádu v Turíně, stačilo v posledním zápase kvalifikace porazit Velkou Británii. Utkání ale bohužel skončilo bez branek.

I tak však patří českým sledge hokejistům uznání. Hráči nemají ideální podmínky, sponzorů je opravdu poskrovnu. Přesto za velmi krátkou dobu dokázali dohnat týmy na světové úrovni a odehrát s nimi vyrovnané partie.

Reklama