Hlavní obsah

ČOV financoval cesty ministrů a úředníků na OH, má to za běžné

Nymburk

Vládní představitelé a úředníci ministerstva školství jezdili na olympijské hry za peníze Českého olympijského výboru (ČOV), upozornil na dnešní valné hromadě České unie sportu (ČUS) její místopředseda Marek Hájek. Naznačil, že možná díky tomu pak byli při rozdělování dotací vůči ČOV vstřícnější. Olympijský výbor považuje pozvánky pro politiky za běžnou praxi, která se uplatňuje všude na světě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Článek

Na olympijské hry podle Hájka cestovali i lidé, kteří byli odpovědní za rozdělování peněz v programu pro střešní organizace, kvůli němuž vypukla dotační kauza. "Úředníci MŠMT, kteří rozhodovali o tom programu III, tak si opakovaně jezdili na olympiádu, ale za prostředky olympijského výboru," řekl.

Byli mezi nimi prý i úředníci, kteří vytvořili původní návrh rozdělení dotací mezi ČOV, ČUS a Českou obec sokolskou, který nerespektoval velikost členské základny a který i expertní komise ministerstva později označila za nesprávný. "My se můžeme jenom domnívat, zda ty návrhy těch úředníků nebyly ovlivněny tím, že si zdarma lítali na olympijské hry," poznamenal Hájek. Jansta tehdy oslovil tehdejší náměstkyni pro sport Simonu Kratochvílovou, aby návrh upravila, což orgány činné v trestním řízení vyhodnotily jako pokus o ovlivňování dotací a obvinily ho.

ČOV se hájí, že účast vrcholných představitelů na sportovním svátku je naprosto normální. "Cesty politické reprezentace na olympijské hry jsou běžné ve všech národních olympijských výborech a ve všech zemích světa. Vždyť se jedná o nejvyšší sportovní reprezentaci státu. ČOV proto před každými olympijskými hrami zve nejvyšší zástupce státu," uvedl ředitel komunikace ČOV Tibor Alföldi.

Hájek doplnil, že předseda ČOV Jiří Kejval se jen snaží hájit zájmy svého spolku. "Český olympijský výbor není viník, ale je obětí systému," uvedl. Upozornil ale také, že ČOV dostal mimo dotační programy mimořádnou dotaci 76 milionů korun. Myslí si, že to bylo v rozporu se zákonem o podpoře sportu.

ČOV uvedl, že těchto 76 miliónů korun potřeboval na aktivity spojené s účastí na soutěžích a přípravu olympioniků. "Zmiňované peníze z MŠMT jsme použili na účast sportovců na letních a zimních Evropských olympijských hrách mládeže, na Světových hrách, na platby spojené s účastí českého týmu na zimních olympijských hrách v únoru 2018 a na přípravu reprezentantů na olympiádu v Pchjongčchangu," řekl Alföldi.

Na letošních zimních olympijských hrách v Koreji nikdo z ministrů nebyl, protože jim premiér Andrej Babiš cestu zakázal.

Reklama