Hlavní obsah

Jak si olympionici ustelou, tak si paralympionici lehnou

PRAHA

Olympijská vesnice v Pekingu je údajně největší v historii her. Spíše než o vesničku jde tentokrát o sídliště tvořené 42 obytnými budovami. Komplex je situován v severní části města poblíž sportovišť.

Článek

Architekti kladli důraz na životní prostředí, projekt je energeticky šetrný a environmentálně přátelský. Mimo jiného se využívá sběr dešťové vody a její ohřev solární energií. Pouliční osvětlení pracuje na bázi fotovoltaických článků.

PŘIPRAVENO VE SPOLUPRÁCI SE SERVEREM HANDISPORT.CZ

Ve dvou tisících apartmánů se v průběhu olympijských her ubytuje až 16 000 sportovců, během paralympiády dalších 7 000. Ubytovací jednotky jsou vybaveny bezdrátovým internetem, infračerveným zabezpečovacím zařízením a zámky rozeznávajícími otisky prstů. Zajímavostí je, že postele jsou zkonstruovány tak, aby se na nich vyspal i člověk dlouhý dva metry dvacet, což v průběhu olympiády zřejmě nejvíc ocenil čínský basketbalista Jao Ming.

Olympijská vesnice byla otevřena 27. července, zavírá se 27. srpna. Dle oficiálních stránek zabere přestavba olympijské na paralympijskou vesnici pouhých 26 hodin včetně zkušebního provozu. Paralympijský provoz začíná 30. srpna a končí 20. září. Po ukončení obojích her budou domy zrenovovány a rozprodány.

Reklama