Hlavní obsah

Mistr světa Martin Bihary bude prvním Čechem v paralympijské vzpěračské soutěži

PRAHA

Stovky nazvedaných kilogramů v posilovně, litry potu a odpovídající životospráva. Taková je příprava Martina Biharyho – jediného českého zástupce ve vzpírání na paralympijských hrách v Pekingu. Pětatřicetiletý reprezentant soutěží v bench pressu - tlaku vleže na vodorovné lavici.

Článek

Prvního velkého úspěchu v této disciplíně dosáhl v roce 2005 na nultém mistrovství světa zrakově postižených, kde vybojoval zlato. Kromě tělesného handicapu se Martin Bihary musí vyrovnávat i s vadou zraku a jeho účast v Číně tak bude o to těžší. Český reprezentant by rád skončil v první půlce startovního pole.

PŘIPRAVENO VE SPOLUPRÁCI SE SERVEREM HANDISPORT.CZ

Martin Bihary je dvojnásobným světovým šampiónem i mistrem Evropy. Úspěchu na takové úrovni předchází tvrdý trénink a spousta odříkání. Nemůže například trávit tolik času se svojí přítelkyní Zuzkou, na které mu hodně záleží. Úřadující vicemistr světa z letošního šampionátu bude chtít tvrdou přípravu zúročit v Pekingu - v kategorii do 82 a půl kilogramu. Martin přitom počítal s tím, že bude závodit v kategorii do 90 kilogramů. Pak ale přišla na poslední chvíli změna, a Bihary teď s obtížemi shazuje svalovou hmotu.

Bez zajímavosti není ani skutečnost, že Martin Bihary bude soutěžit v otevřené kategorii tělesně handicapovaných, kde jsou také vozíčkáři. Ti pak mají výhodu, že mají „lehčí“ spodní končetiny a mohou mít o to větší svaly na rukou, zádech a hrudníku.

Reklama