Hlavní obsah

Největší česká výprava bude bojovat o důstojnou pozici v poslučované atletice

PRAHA

Atletika byla již na programu první paralympiády v roce 1960 v Římě. Stejně jako na olympijských hrách i na paralympijských je nejpopulárnějším sportem a soutěží v ní největší počet závodníků. Atletických disciplín se účastní sportovci všech postižení, soutěží se v kategoriích daných mírou postižení.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Martina Kniezková

Článek

Někteří závodí na vozíku, jiní s protézou, sportovci se zrakovým postižením mohou mít svého vodiče, vozíčkáři používají speciální vrhačské rámy. Každý sportovec je oklasifikován podle svého postižení, trojmístný kód (např. T54) udává vše potřebné. Písmeno, zda se jedná o dráhovou (T=Track), technickou (F=Field) disciplínu, nebo víceboj (P=Pentathlon). První číslo udává druh postižení (1=zrakové, 2=mentální, 3=spastické, 4=tělesné stojící, 5=tělesné sedící), druhé číslo pak v podstatě míru či stupeň postižení od 0 či 1 (nejtěžší) až po 8 (nejlehčí).

Soutěží se v atletických disciplínách na dráze (100 m - 5000 m), na silnici (maratón) i v poli (vrhy, hody, skoky). Na programu z pochopitelných důvodů chybějí překážkové běhy a hod kladivem. Vzhledem k tomu, že Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) a pořadatelé paralympiády razantně omezili počty medailových disciplín, dojde v Pekingu ke slučování disciplín.

PŘIPRAVENO VE SPOLUPRÁCI SE SERVEREM HANDISPORT.CZ

Proti sobě tak budou soutěžit atleti s různými stupni i typy handicapu. Ke stanovení pořadí bude použit přepočtový systém, který má pro každou kategorii koeficient stanovený ze dvou nejlepších výkonů na minulém světovém šampionátu, nejlepšího výkonu na poslední paralympiádě a světového rekordu. Například v hodu diskem Martiny Kniezkové, ve vrhu koulí Romana Musila a v disku Martina Němce, se s výjimkou druhého místa z posledního světového šampionátu jedná kompletně o výkony těchto sportovců.

Po medailovém útlumu přišla v Sydney a Aténách žeň

První medaili pro ČSSR na letních paralympijských hrách získala Dana Véleová - Chmelová v roce 1972 v Heidelbergu. Jednalo se o bronz ve vrhu koulí vozíčkářek. Po změně režimu došlo v roce 1990 k prvnímu mezinárodnímu výjezdu na mistrovství světa v Assenu. Na něj se nominovalo celkem 5 atletů, kteří přivezli 7 medailí, což bylo velké překvapení pro západní země.

Na IX. letních paralympijských hrách v Barceloně v roce 1992 získali českoslovenští atleti 11 medailí (4-3-4). Vozíčkářka Miloslava Běhalová se tehdy stala první zlatou medailistkou z paralympijských her v naší historii. Rozdělení Československa přineslo atletice na paralympiádě v Atlantě 1996 mírný medailový útlum (1-3-1), ale úspěchy českých atletů na posledních dvou letních paralympiádách v Sydney 2000 (5-9-1) a Aténách 2004 (8-5-4) byly více než vynikající.

S ohledem na dosavadní výsledky na paralympiádě jsou největšími hvězdami zatím nejpočetnější české reprezentace (25 členů) právě Martina Kniezková, Roman Musil a Martin Němec, kteří jsou všichni dvojnásobnými paralympijskými vítězi (Kniezková s Němcem v disku, Musil v kouli).

Reklama