Hlavní obsah

Cyklista Jiří Bouška: Na kilometru chci být lepší!

Obhajoba aténského bronzu ze stíhacího závodu na tři kilometry kategorie CP 4 se sice Jiřímu Bouškovi na úvod paralympiády v Pekingu nezdařila a český reprezentant skončil na neoblíbeném čtvrtém místě. „Samozřejmě, že čtvrté místo naštve. Když člověk bojuje o medaili, tak to vždycky zklame,“ říkal Bouška po skončení závodu.

Foto: Sport Invest

Handicapovaný cyklista Jiří Bouška

Článek

Máte za sebou první start v Pekingu. Sice jste neobhájil bronzovou medaili z Atén, čtvrté místo na paralympijských hrách ale rozhodně není neúspěch. Jak vy hodnotíte stíhací závod?

Vzhledem k rostoucí konkurenci je to takové držení pozic. Samozřejmě, že čtvrté místo naštve. Když člověk bojuje o medaili, tak to vždycky zklame. Na druhou stranu – byl to boj, určitě jsem nedal svou kůži lacino. Musím říct, že jsem do toho dal všechno, takže zklamaný jsem, ale Neira byl prostě lepší.

V samotném závodě jste byl dvě třetiny lepším mužem vy, v závěru už jste ale na svého soupeře nestačil. Byla to taktika, jet na začátku co to dá?

Já musím říct, že stíhačka není úplně moje disciplína. Neumím to tak dobře zajet, rozvrhnout si síly. Přece jenom mám většinou rychlejší začátek a podle časů jsme věděli, že můžu uspět s taktikou mít Neiru na dohled a takhle ho držet. Jenže on si to na začátku trošku pohlídal, takže jsem ho nesjel úplně, jak bych si představoval. V závěru pak byl schopný tempo udržet, zatímco já jsem poslední tři, čtyři kola výrazně zpomalil, což ve výsledku znamenalo, že mě o těch pár metrů předjel.

V kvalifikaci jste měl rychlejší čas než Neira. Hrají tyhle výsledky nějakou roli v následném přímém souboji o medaile?

Tentokrát kvalifikace nebyla až tak směrodatná, protože César si spletl závěrečné zvonění. Když mu zvonili do posledního kola, tak si myslel, že už je v cíli a trochu vypustil, než zjistil, že mu zbývá ještě jedno kolo. Jinak by asi byl tak o sekundu rychlejší, takže bych postupoval ze čtvrtého místa já. Finále je ale stejně vždycky o tom, komu se zadaří líp. Dneska to lépe zvládl César, proto je třetí.

Stíhací závod není vaše nejsilnější dráhová disciplína. Co čekat v závodě na jeden kilometr s pevným startem?

Na kilometru bych chtěl určitě předvést lepší výsledek. Trošku tomu napovídaly i dnešní časy ze stíhačky na prvním kilometru, kde jsem jezdil o něco rychleji než ostatní. Nejde to tak ale úplně brát, protože u stíhacího závodu se jinak rozkládají síly a kdo si je rozloží dobře na tři kilometry, nemusí být nejrychlejší na tom prvním. Určitě bych ale chtěl na kilometru předvést trošku lepší výsledek, alespoň o tu jednu příčku.

Reklama