Hlavní obsah

Druhá medaile ve Vodní kostce pro Jana Povýšila

PEKING

Český plavec Jan Povýšil k bronzu na stometrové trati volným způsobem přidal medaili stejné hodnoty i z dvojnásobné distance. Stejně jako Běla Hlaváčková tak má po dnešku ze soutěží ve Vodní kostce dva cenné kovy.

Článek

Zatímco Hlaváčková přidala k bronzu ze závodu na 100 m volným způsobem zlato, Jan Povýšil skončil i tentokrát bronzový. „Z téhle medaile mám trošku větší radost, protože jsem s ní moc nepočítal. Na stovce jsem chtěl být druhý, tady jsem za bronz opravdu rád.“

Ve večerním finále si Povýšil udržel třetí místo z kvalifikace, i když jeho čas byl o víc než dvě vteřiny pomalejší. „Nějak mi to tady nejde. Normálně plavu odpoledne rychleji, ale tady mi to moc nesedí. Spíš mám pocit, že mě to odpoledne trochu semele a nechám se vynervovat. Ale čas 3:06.74 taky není zase tak pomalý.“

Soutěži kategorie S4 kraloval Španěl Richard Oribe, který v kvalifikaci zaplaval nový paralympijský rekord. Ve finále pak svůj čas ještě vylepšil a vytvořil nové světové maximum, které má nyní hodnotu 2:55.81. „To je strašně rychlý čas. Pro mě je to v oblasti uvažování, že bysme se tam možná tak za dva roky tréninku mohli dostat,“ složil český plavec poklonu vítězi.

Šestadvacetiletý Jan Povýšil, který se živí fotografováním, dosáhl na dvousetmetrové trati volným způsobem prvního medailového úspěchu na velké mezinárodní soutěži. Zatím nejlepší výsledek zaplaval v roce 2002 na světovém šampionátu, kde ve stejné disciplíně skončil čtvrtý. Před čtyřmi lety v Aténách doplaval na 5. místě.

Do plaveckých soutěží  v úterý zasáhli také další dva čeští reprezentanti. Filip Coufal ale na stometrové trati volným způsobem do finále nepostoupil a obsadil 10. místo. Z kvalifikace se neprobojovala ani Kateřina Komárková na prsařské stovce. Nejmladší členka českého týmu skončila při svém premiérovém startu na paralympijských hrách jedenáctá.

Plavání:
200 m volný způsob, muži, S4: 1. Richard Oribe, ESP (2:55.81 WR), 2. David Smetanine, FRA (3:04.47), 3. Jan Povýšil, CZE (3:06.74)
100 m volný způsob, muži, S10: 1. Andre Brasil, BRA (51.38 WR) 2. Phelipe Rodrigues, BRA (54.22), 3. Bendit Huot, CAN (54.26) … 10. Filip Coufal, CZE (56.91)

Reklama