Hlavní obsah

Pistorius se na olympiádu nedostal, na paralympiádě už má zlato

Jihoafrický sprinter Oscar Pistorius splnil na paralympiádě první část svých medailových ambicí. Jedenadvacetiletý běžec s podkolenní amputací obou nohou, který marně usiloval o start na olympiádě, vyhrál se svými speciálními protézami běh na 100 metrů v čase 11,17 s. Jeho krajanka Natalie Du Toitová na olympiádě startovala, teď se vrátila a vylovila z bazénu první dvě zlaté medaile. V plánu jich má celkem pět.

Článek

Pistorius měl proti sobě soupeře s jednou zdravou nohou, přesto byl nejrychlejší. S časem nebyl moc spokojen, za svým rekordem 10,91 hodně zaostal. "Totálně jsem zaspal na startu, naštěstí jsem to dohnal v posledních deseti metrech," prohlásil Pistorius.

Na paralympiádě chce předvést zlatý hattrick. "Rozhodně to pro mě není druhořadá záležitost. Spíš možnost dostat se na stejná místa, na která mi to při olympiádě nevyšlo," prohlásil po prvním dílu svého plánu. K jeho splnění mu zbývá ještě vyhrát na tratích 200 a 400 metrů.

Pistorius se narodil s nevyvinutými lýtkovými kostmi a už v sedmnácti měsících o obě nohy těsně pod koleny přišel. Přesto propadl sportu, dlouho hrál i s protézami ragby, pak se specializoval na atletiku. A teď se měří se zdravými sportovci. Média ho opěvují jako "nejrychlejšího muže bez nohou".

Partyková je už ve finále 

Se zdravými sportovci dokáže soupeřit i plavkyně Du Toitová. Mezi zdravými doplavala na olympijské desetikilometrové trati šestnáctá a mezi handicapovanými nemá konkurenci. "Ráda bych získala ze všech pěti startů zlato," prohlásila Du Toitová. V sedmnácti jí po nehodě na skútru amputovali nohu nad kolenem. V Pekingu si dnes doplavala suverénně pro první dvě zlaté medaile na stovce motýlkem i volným stylem. Novináři ji už srovnávají s plaveckým fenoménem Michaelem Phelpsem.

Své soupeřky na paralympiádě poráží i polská stolní tenistka Natalia Partyková, která také v Pekingu startovala mezi zdravými sportovci. Hráčka s chybějícím předloktím pravé ruky je už ve finále dvouhry a jen krůček od obhajoby zlata z Atén.

Reklama

Související témata: