Hlavní obsah

Cyklisté získali na paralympiádě bronz v týmovém sprintu

PEKING

Dvanáctou medaili pro českou výpravu na paralympijských hrách získali ve středu cyklisté Jiří Ježek, Jiří Bouška a Tomáš Kvasnička, kteří zakončili program na dráze Lao-šan třetím místem v týmovém sprintu. V souboji o bronz porazila česká trojice tým Austrálie a vytvořila nový národní rekord. Zlato získali Britové.

Foto: Sport Invest

Handicapovaný cyklista Jiří Bouška

Článek

"Předpokládali jsme, že bychom na bronzové medaile mohli mít a vyšlo to, takže jsme strašně šťastní. Dneska jsme měli všichni den D," uvedl finišman Bouška, stříbrný ze závodu na kilometr s pevným startem.

Základ k úspěchu položil v úvodu Kvasnička, který hned v prvním okruhu najel na soupeře více než sekundu. "Je to super! Pro mě je to druhá medaile, což jsem nečekal, jsem moc šťastný," řekl Kvasnička, jenž má bronz i ze závodu na kilometr s pevným startem.

Kompletní sadu medailí už má v Pekingu Ježek, který vyhrál stíhačku a v závodě na kilometr s pevným startem byl druhý. "Týmová soutěž má vždycky jiný náboj než individuální. Člověk má větší odpovědnost za výsledek a i ta radost je potom sdílená," uvedl čtyřnásobný paralympijský vítěz Ježek.

Zatímco v individuálních dráhových závodech dosáhli čeští cyklisté v minulých letech řady úspěchů, v týmovém sprintu okusili medailovou radost až loni na světovém šampionátu v Bordeaux. "Je to díky přínosu Tomáše Kvasničky, který má skvělý start. My s Jirkou Bouškou jezdíme týmový sprint už asi šest let, ale s jinými závodníky nám to nikdy tak nešlo," vyzdvihl přínos nejmladšího člena týmu Ježek.

Cyklisty čeká den volna, po kterém přijdou na řadu silniční disciplíny.

Paralympiáda v Pekingu
Cyklistika
Muži:
Týmový sprint (LC1-4, CP3/4): 1. Británie 49,323, 2. Čína 50,480, 3. Česká republika (Kvasnička, Ježek, Bouška) 52,379, 4. Austrálie 54,239.

Reklama

Související témata: