Hlavní obsah

Lukostřelkyně v individuální soutěži končí, Klich prošel do čtvrtfinále

PEKING

Lukostřelkyně Markéta Sidková i Lenka Kuncová ve čtvrtek vypadly v soutěži jednotlivkyň před branami paralympijského čtvrtfinále. Účast ve čtvrtfinálovém rozstřelu si naopak zajistil Jiří Klich.

Foto: Jan Kalenský

Markéta Sidková (dole) při soutěži lukostřelců na paralympijských hrách v Pekingu.

Článek

České závodnice nezvládly tíhu okamžiku a mohutné povzbuzování čínských závodnic z tribun. Zejména Markétě Sidkové, jež v kvalifikaci skončila třetí, se osmifinále nepovedlo. Ani jednou netrefila desítku a získala jen 74 bodů. „Bylo to nepříjemné, ten hluk všude kolem. Neudělalo to moc dobrotu. U nás na závodech na to nejsme vůbec zvyklí,“ komentovala svůj výkon.

Velkou chybu předvedla už v prvním endu, třetí střelou se vůbec netrefila do terče. S nataženým lukem dlouho čekala, až se tribuny zklidní, a roztřásla se jí ruka. „Čas ubíhal a já už prostě musela vystřelit,“ vysvětlovala pochybení. Na jeden výstřel mají závodníci limit třicet vteřin.

Sidková doplatila ne mezinárodní nezkušenost českých lukostřelců. „Nejezdíme ani na světové poháry. Účastníme se jen mála soutěží, ve kterých se můžeme porovnat s konkurencí,“ stěžovala si.

Hluční diváci vadili

Za klíčový problém neúspěchu však považovala dvě věci – zdraví a psychickou kondici. „Už během tréninku před kvalifikací jsem začala mít problémy se svaly. Jde to od noh přes trup a rozklepe mi to ruce. Luk pak nejde udržet,“ popisovala, proč se jí ruka klepala daleko více než konkurentkám. Druhý problém nastal přímo na závodech, nedokázala se vyrovnat s jejich atmosférou. „V jiných zemích mají psychologické přípravy, u nás tohle neznáme. Bylo by potřeba na tom zapracovat,“ mínila.

Ani Lenka Kuncová nedokázala postoupit. I přesto, že nastřílela o bod víc než ve středečním zápase. Také ona doplatila na to, že o pár metrů vedle střílela Číňanka, kterou tribuny hnaly za vítězstvím. Do závodu vstoupila desítkou, třetí ranou prvního endu se však stejně jako Sidková připravila o šance. Trefila jedničku. „Lidé začali strašně moc tleskat a já neslyšela vůbec nic. Je potřeba luk slyšet, člověk jde po sluchu. Bylo by to i na špunty do uší,“ řekla Kuncová.

Oproti kvalifikaci, ve které musí být ticho, je u vyřazovacích bojů povzbuzování dovoleno. „Jsou to nervy. Kdo to nezažil, nemůže to posoudit,“ omlouval Jiří Klich obě lukostřelkyně. Spolu s Davidem Drahonínským, jenž do čtvrtfinále postoupil přímo z kvalifikace, zůstává jediným českým zástupcem v individuálních soutěžích.

V osmifinále předvedl 49letý lukostřelec parádní výkon, díky němuž porazil Švéda Tornstroma o tři body. Čtyřikrát trefil desítku, v posledním endu získal 29 bodů z 30. „Každou sadu jsem se zlepšoval a zlepšoval. Jsem spokojený,“ sdělil po závodě. Na to, proti jakému soupeři střílí, se nedívá. Ví, že postup závisí jen na jeho výkonu. „Vždycky je to jen v rukách a hlavě,“ dodal Klich.

Paralympijské hry v Pekingu
Lukostřelba - osmifinále
Ženy - reflexní luk, kat. W1/W2: Sidková (ČR) –Nakaniši (Jap.) 74:82 (13:17, 21:23, 19:23, 21:19), Kuncová (ČR) –Girismen (Tur.) 85:103 (18:27, 26:27, 19:23, 22:26).
Muži - kladkový luk, kat. Open: Klich (ČR) –Tornström (Švéd.) 106:103 (23:28, 26:24, 28:26, 29:25).

Reklama