Hlavní obsah

Všechno zlé je k něčemu dobré, aneb den v Pekingu s Jiřím Ježkem

Daniel Pavlis,ČPT,Sport.cz

Včera seděl pět hodin na sluníčku a trpěl, v pátek zářil jako sluníčko on sám. Řeč je o Jiřím Ježkovi, vítězi časovky na XIII. letních paralympijských hrách v Pekingu. Po čtvrtečním tréninku na silnici musel pět hodin čekat na odvoz, kvůli přísným bezpečnostním opatřením se nemohl ani schovat do stanu před ostrými slunečními paprsky. Večer mu bylo špatně, usnul až kolem čtvrté hodiny ráno. Přesto se probudil do zlatého dne.

Foto: Jan Kalenský

Český cyklista Jiří Ježek v časovce na paralympijských hrách v Pekingu

Článek

„Díky dnešnímu pozdějšímu startu jsem si mohl trochu přispat, vstával jsem kolem deváté hodiny. Byl jsem na snídani a dneska dopoledne jsem se už před závodem ani nepotřeboval rozjet. Byl jsem unavený a myslím si, že do rychlosti jsem hodně rozjetý z dráhových disciplín. Spíš jsem šetřil síly, nasnídal se a v jedenáct vyrazil sem,“ popisuje start pátečního dne. Před jeho závodem byly na programu časovky závodníků s jiným typem handicapu. Svůj díl práce tak už měli za sebou spastici Josef Winkler a Markéta Macková, která brala bronz. Nikdo z dalších pěti českých cyklistů už na trati olympijského triatlonu medailově neuspěl.

„Já jsem se tady tři hodiny do startu jen tak plácal, nechtěl jsem se ani moc unavovat nějakým zahříváním na trenažeru. Rozjel jsem se jen 15 minut a šel jsem na start, protože ten program je tu hodně náročný, každé šlápnutí už bolí dneska třikrát, tak šetřím síly,“ popisoval svou přípravu Jiří Ježek.

Ježek zaútočil na zlato hned v úvodu

Pak už ho čekal samotný závod, při kterém zaútočil hned od prvních záběrů. Jestliže ho bolely třikrát, v cíli na bolest mohl zapomenout. V časovce získal pátou zlatou medaili z paralympijských her v kariéře. „Je to skvělé, jsem strašně šťastný!“ radoval se po zlatém triumfu.

Na velké oslavy ale čas nemá, už zítra startuje v silničním závodě tří sloučených kategorií. „Pojedeme co nejdřív domů, protože zítřejší závod bude opravdu těžký a já si ho chci užít. Užívat si ho ale můžu jen ve chvíli, kdy budu dobře připravený, takže budu jenom odpočívat. Asi půjdu na masáž a lehnu si, abych trošku dohnal spánkový deficit ze včera, jestli se mi to podaří. Na druhou stranu euforie z vítězství je taková, že člověk nemůže usnout, stejně jako nemůže usnout nervozitou před startem,“ dodává třiatřicetiletý cyklista, s pěti starty jeden z nejvytíženějších českých sportovců na letošních hrách. „Zítra poslední start, pak si dám minimálně měsíc volno. Neříkám, že nebudu jezdit na kole, ale budu se jen tak vozit,“ přeje si. Ještě předtím ale může vybojovat pátou medaili na XIII. letních paralympijských hrách v Pekingu.

Reklama

Související témata: