Hlavní obsah

Běla Hlaváčková stříbrná, Jan Povýšil potřetí bronzový

PEKING

Poslední soutěžní den ve Vodní kostce přinesl České republice další dvě medaile. Nejdřív si pro třetí bronz na letošních hrách doplaval Jan Povýšil v závodě na 50 metrů volným způsobem, o chvíli později dohmátla Běla Hlaváčková na stejné trati druhá.

Článek

Stříbro je pro dvaatřicetiletou reprezentantku čtvrtou medailí ve Vodní kostce, svou sbírku dvou zlatých a jedné bronzové tak zkompletovala kovem, který jí jako jediný chyběl. Běla Hlaváčková proměnila v medaili všechny starty na XIII. letních paralympijských hrách. „Na Peking budu vzpomínat jedině s láskou!“ smála se po posledním závodě.

Ve finále udržela stříbrnou příčku z dopolední rozplavby, i když se na ní v samém závěru mocně dotahovala třetí Olena Akopjanová. „Já jsem na ní hlavně neviděla, takže jsem se snažila jet, co nejlíp to půjde. Bohužel oproti ránu je to časově horší, protože už jsem opravdu unavená a navíc nachlazená,“ popsala dramatický průběh česká plavkyně, která dohmátla o 41 setin sekundy rychleji.

Běla Hlaváčková se ziskem čtyř medailí, z toho dvou zlatých, stala společně s cyklistou Jiřím Ježkem nejúspěšnějším českým sportovcem her v Pekingu. „Absolutně jsem v něco takového nevěřila. Myslela jsem na jednu medaili ze znaku, a to bylo všechno,“ přiznala Hlaváčková.

O jednu medaili méně, všechny bronzové hodnoty, vylovil z bazénu Jan Povýšil. Šestadvacetiletý plavec zakončil své vystoupení ve Vodní kostce třetím cenným kovem ze čtyř startů, ke kterým nastoupil. „Musím si nejdřív všechno nechat rozležet v hlavě, zatím mi pořádně nedošlo, že mám třetí medaili. Dojde mi to možná v letadle, nebo až doma. Možná trochu zamachruju, ale vzpomínat budu určitě v dobrém,“ konstatoval spokojený Povýšil po závodě.

Povýšil: Tahle medaile byla nejvíc vydřená

Na padesátimetrové distanci završil český reprezentant svůj medailový hattrick ze závodů volným způsobem, když se postupně radoval na vzdálenostech 100, 200 a 50 metrů. „Tahle medaile byla asi nejvíc vydřená,“ myslí si Povýšil.

Stejně jako Hlaváčková, i Povýšil udržel ve večerním finále své postavení z rozplaveb, i když ho trápilo nachlazení. „Myslel jsem, že ve finiši dohmátnu později. Itala jsem nakonec porazil, i když zase jen o kousek. Já ho většinou porážím takhle o málo. Jsem strašně spokojený, protože s touhle medailí jsem trošku počítal a kvůli tomu nachlazení jsem se o ni trošku obával,“ přiznal trojnásobný medailista.

Ve stejném závodě jako Jan Povýšil se představil také další český plavec Arnošt Petráček. Mezi elitní osmičku ale nepronikl, když v rozplavbě skončil desátý.

Poslední plavecký den zasáhli do bojů ve Vodní kostce ještě dva reprezentanti České republiky. Martin Štěpánek byl ve své třídě dvanáctý, Filip Coufal skončil v závodě na 400 m volným způsobem jedenáctý. Ani jeden z nich tak do finále nepostoupil.

Během devíti soutěžních dnů dokázali čeští plavci získat celkem sedm medailí. O dvě zlaté, jednu stříbrnou a čtyři bronzové se přitom podělila jen dvojice reprezentantů, Běla Hlaváčková a Jan Povýšil.

Paralympijské hry - Peking:
Plavání:
50 m volným způsobem, ženy S5: 1. Maria Teresa Peralesová (Špa.) 35.88, 2. Běla Hlaváčková (ČR) 37.12, 3. Olena Akopjanová (Ukr.) 37.53.
50 m volným způsobem, muži S4: 1. David Smetance (Fra.) 37.89, Richard Oribe (Špa.) 38.69, 3. Jan Povýšil (ČR) 39.35.

Reklama