Hlavní obsah

OBRAZEM: Dvanáct dní po olympiádě začaly ve Vancouveru paralympijské hry

Dvanáct dní po ukončení olympiády ve Vancouveru byly v tomto kanadském městě v pátek zahájeny X. zimní paralympijské hry. Při slavnostním ceremoniálu v hale BC Place byl vzdán hold slavnému zdravotně postiženému sportovci Terrymu Foxovi. Vlajkonoškou české výpravy byla stejně jako před čtyřmi lety v Turíně sjezdařka Anna Kulíšková.

Foto: Andy Clark , Reuters

Betty and Rolly Foxovi přinášejí pochodeň při slavnostním zahájení paralympijských her ve Vancouveru.

Článek

Pochodeň na stadión přinesli Foxovi rodiče Betty a Rolly. Jejich syn přišel v 18 letech kvůli rakovině kosti o pravou nohu. Přesto se rozhodl běžet napříč Kanadou a uspořádat sbírku na výzkum rakoviny. Terry Fox zemřel v roce 1981 měsíc před 23. narozeninami.

X. paralympijské hry jsou zahájeny! Hořící oheň při slavnostním zahájení paralympiády ve Vancouveru.foto: ČTK/AP/Darryl Dyck

Oheň před vyprodanou šedesátitisícovou halou zapálil patnáctiletý kanadský sportovec Zach Beaumont, který krátce po narození přišel o nohu. Přesto se nyní věnuje snowboardingu, fotbalu, jízdě na kole a plavání.

Paralympijská vlajka před vyvěšením v hale BC Place při slavnostním zahájení paralympijských her ve Vancouveru.foto: ČTK/AP/Darryl Dyck

Paralympiády ve Vancouveru se zúčastní 507 sportovců, kteří budou soutěžit o 64 medailových sad. Česko reprezentují lyžaři Kulíšková, Oldřich Jelínek, Radim Kozlovský, Stanislav Loska a tým sledge hokejistů pod vedením trenéra Tomáše Zelenky.

Účinkující balancuje na berlích při slavnostním zahájení paralympijských her ve Vancouveru.foto: ČTK/AP/Darryl Dyck

Reklama