Hlavní obsah

Jak na SNG turnaje

Sit and Go turnaje jsou nejenom velice zábavnou formou pokeru, ale při dodržování několika jednoduchých pravidel i dobrým způsobem, jak si pokerem přivydělat. Následující stručný návod lze bez problémů uplatnit na SNG turnaje s nízkými buy-iny.

Zdroj: Flickr.com

Článek

Slovníček termínů použitých v článku:

range - rozsah karet (například 2-2+/A-2+)

tight hráč - hráč, který hraje jen silné kombinace

loose hráč - hráč, který hraje větší počet startovních kombinací

suited connectory - hodnotově po sobě jdoucí karty stejné barvy

suited - ve stejné barvě

cbet (conbet, continuation bet) - kontinuální sázka na flopu po předchozím navýšení preflop

stack – počet žetonů hráče

bigstack – velký počet žetonů

shortstack – malý počet žetonů

low stakes – turnaje s nízkými buy-iny

Pozice: po směru hodinových ručiček - blindy (malý a velký blind), brzká (early) pozice (UTG, UTG+1), střední (middle) pozice (MP, MP+1, hijack), pozdní (late) pozice (cutoff, button).

Sit and Go turnaje, jak už název naznačuje, začnou vždy, když se naplní určený počet hráčů. U plného stolu, kterému se budeme věnovat, je to 9 nebo 10 hráčů.

Počáteční fáze turnaje (blindy 10/20 - 25/50)

Počáteční fáze je tou nejpřímočařejší v celém průběhu SNG turnaje. Proti vám sedí 8-9 hráčů, z nichž většinou kolem šestice hráčů je velice špatná. Jaké chyby dělají začátečníci nejvíce?

Tou zdaleka největší je hraní příliš mnoha hand, obzvláště mimo pozici. Na začátcích turnajů není žádnou raritou vidět v každém potu 3 a více hráčů, kteří navíc hrají z jakékoliv pozice. My se proto nechceme do těchto her dostávat se spekulativními kartami, a proto si své startovní kombinace vybíráme uvážlivě.

Z early a middle pozice bohatě postačí, když budeme čekat na kombinace A-A/K-K/Q-Q/A-K, které budeme hrát agresivně a čím dříve dostaneme soupeře do all-inu, tím lépe pro nás. Ideální je proti sobě mít pouze jednoho protivníka, protože síla karet s narůstajícím počtem hráčů klesá (zvyšuje se šance, že některý z protivníků vytvoří velice silnou kombinaci). S těmito kartami před flopem standardně navyšujeme podle vzorce 3 až 4 big blindy + 1 big blind za každého hráče, který před námi vstoupil do hry.

S A-K samozřejmě musíme být velice opatrní, protože zde potřebujeme trefit dobrý flop. Je tedy lepší hrát tuto kombinaci agresivně spíše z late pozice. Pokud nepřijde příznivý flop, tak většinou nic nezkazíte kontinuální sázkou o velikosti zhruba 1/2 - 2/3 potu, která bude často na zisk potu stačit. Pokud vás soupeř dorovná a turnová karta opět nepomůže, tak nemá cenu dále sázet, protože špatný soupeř už ze hry nevycouvá. Na bluffování tedy v low stakes SNG turnajích rovnou zapomeňte.

Z pozdních pozic se můžeme zkusit dostat levně do hry se suited connectory, nízkými páry nebo suited esy. S těmito kombinacemi budeme dorovnávat limpery nebo můžeme zkusit limpnout i jako první. Pokud se nám podaří sestavit silnou kombinaci, tak ji budeme hrát opět velice agresivně a sázet od samého začátku.

Nenechte se nijak zviklat tím, že některý z hráčů má již, na rozdíl od vás, obrovskou sumu v žetonech. To zatím není důležité a chleba se bude lámat až v následujících fázích.

Střední fáze turnaje (od 50/100)

Z turnaje již vypadli někteří hráči a váš stack vám vzhledem k vyšším blindům neposkytuje tolik volnosti. Ze svého hráčského repertoáru bychom měli vyškrtnout především callování a limpování. Většinu situací budeme teď řešit buď raisem nebo foldem. Ke slovu zde totiž přichází takzvaný gap koncept, který říká, že na raise stačí mít slabší kombinace a ke callu naopak potřebujeme silnější. Musíte být tedy ten, kdo raisuje, není dobré pouze dorovnávat.

Jako příklad si vezměme situaci, kdy váš soupeř při blindech 50/100 raisne standardně na 300, oba máte stejný stack o velikosti 1.300 a držíte 9-9. Range soupeře odhadnete na jakékoliv eso, jakýkoliv pár a všechny karty vyšší než Jack a máte tedy přibližně 50 % equity. Co ale uděláte, když dorovnáte a netrefíte set? Po soupeřově případném checku můžete zkusit vsadit, ale co provést, když vás na flopu, kde jsou dvě over karty, dorovná? Pokud checkne a vy checknete za ním, většinou na turnu vsadí. Jestliže ne, budete riskovat sázkou vy? Ve většině případů navíc zvolí cbet on sám a vy budete donuceni k foldu.

Zbavíme se i malých párů, suited connectorů a suited es, které se zde již nevyplatí hrát ani z pozdních pozic a už v žádném případě je nebudeme limpovat.

Vaší novou zbraní se zde stává takzvané kradení (stealování) povinných sázek. To se provádí z pozdních pozic (buttonu a cutoffu) a je při něm velice důležité sledovat především velikosti stacků hráčů sedících na blindech. Ideálním cílem jsou hráči se středními stacky, naopak se vyhýbejte těm s malými nebo příliš velkými. Shortstackové odpoví na váš raise all-inem, pro bigstacky je call "levný" a blindy se vám ukrást nepodaří.

Nebojte se ale zvýšit agresivitu, když uvidíte, že se vám již poněkolikáté někdo snaží ukrást váš blind, a postavte protihráče před all-in s hratelnou kombinací. Dobrá range pro tento takzvaný resteal je například 8-8+/A-Js+/K-Qs+. Je vhodné si stealing a restealing vhodně vybalancovat. Krást nemůžete pokaždé, a proto pozorně sledujte průběh hry a vyberte si tu nejvhodnější chvíli.

Důležité: Jestliže má váš stack hodnotu 10 big blindů a méně, neexistuje jiné řešení situace než all-in nebo fold!

Bubble

Pravděpodobně nejdůležitější a nejsložitější fáze SNG turnaje. Při standardní výplatní struktuře 50 %/ 30 % /20 % odejde jeden ze čtyř zbývajících hráčů s prázdnou a vy se musíte pokusit, abyste to nebyli zrovna vy. Za prvé si musíte uvědomit, že postflop pokeru je definitivně konec. Zapamatujte si, že se stackem menším než 10 blindů nebudeme raise/foldovat nebo limp/foldovat.

Častou chybou je hraní příliš tight a callování moc loose - správnou hrou je totiž přesný opak. Svoji agresivitu zaměřte na špatné hráče, kteří se jen chtějí dostat do peněz a na vaše pushe budou ochotně pokládat. Zároveň si však stále všímejte velikostí stacků a tomu přizpůsobujte svoji hru. Pokud je ve hře obrovský shortstack, tak nebude výhodné riskovat vypadnutí s A-J, i když víte, že váš protihráč v tuto chvíli pravděpodobně drží slabší kombinaci.

Při přechodu na vyšší stakes je nutné si nastudovat problematiku ICM (independent chip model), jejíž pochopení je pro úspěšnost v turnajích později klíčové.

ITM (in the money - vyplácené pozice)

Gratulujeme, dostali jste se na vyplácená místa. Tady ale vaše snažení ještě nekončí.Jedná se o velice podobný poker jako v bubble fázi, protože každá příčka na výplatní struktuře je vlastně takový malý bubble.

Velmi častým jevem jsou hráči, kteří po prasknutí bubliny začnou hrát příliš agresivně a raisovat nebo pushovat velký počet hand. Tomu se můžete přizpůsobit a callovat je s širší range.

Svého soupeře v heads-upu pak máme většinou dobře přečteného a alespoň přibližně víme, jakou range mu přiřadit. Podle toho se pak rozhodujeme, pokud váháme například s callem jeho pushe.

Reklama