Hlavní obsah

Evropské pokerové celebrity

Filip Novák, Pokerman.cz

Po profilech světoznámých hráčů z amerického kontinentu jsme si pro vás tentokrát připravili přehled těch největších evropských hvězd. I v Evropě nalezneme celou řadu zajímavých osobností, ať už jde o elitní turnajové i cash games hráče nebo šampiona WSOP.

Foto: Pokerman.cz

Ilari "Ziigmund" Sahamies

Článek

Bertrand "ElkY" Grospellier

Bertrand "ElkY" Grospellier

Bertrand "ElkY" Grospellier je jedním z nejlepších a nejzajímavějších pokerových hráčů vůbec. Známou osobností byl již před započetím pokerové kariéry - ve svých 21 letech se přestěhoval do Jižní Koreje, kde se z něj stal profesionální hráč počítačových her. Jako elitní hráč Starcraftu si v Koreji žil doslova jako v bavlnce. Pro Korejce je tato hra totiž něčím jako náboženství a věnují jí například samostatné televizní kanály, lidé hráče poznávají na ulicích a z těch nejlepších se stávají opravdové celebrity. To byl případ i Bertranda Grospelliera, jednoho z mála evropských hráčů, kteří se mohli v této hře měřit se skvělými Korejci. ElkY byl neuvěřitelně talentovaný a své umění potvrdil v roce 2002, kdy skončil 2. na World Cyber Games, tedy jakémsi mistrovství světa v počítačových hrách.

Po nějaké době se však Grospellier od svého kamaráda dozvěděl o pokeru, a čím více do hry pronikal, tím jasnější bylo, že kariéra progamera se pravděpodobně chýlí ke konci. Z Grospelliera se rychle stal uznávaný online hráč. Byl prvním člověkem na světě, kterému se podařilo dosáhnout elitního hráčského statusu Supernova Elite v herně PokerStars. Ale úspěchy začal časem sbírat i na poli živého pokeru. V roce 2007 skončil druhý na kodaňské zastávce série EPT a domů si odvážel $399.953.

Superhvězdou se ale stal až o rok později. Rok 2008 se Grospellierovi povedl náramně - hned v lednu skončil na prvním místě turnaje PokerStars Caribbean Adventure. Z exotického prostředí se vrátil bohatší o rovné $2.000.000. V květnu pak skončil pátý na domácím Grand Prix De Paris, kde mu bylo odměnou $122.468. Další obrovský úspěch přišel až v říjnu. Elky se stal v Las Vegas šampionem turnaje WPT s buy-inem $15.000 a inkasoval $1.411.015.

V roce 2009 se vrátil na místo činu a na karibském PCA si tentokrát dokráčel pro vítězství $24.500 High Roller turnaje za $433.500. Grospelier ale ze svého tempa očividně ustupovat nechtěl a o tři týdny později skončil na třetí příčce dalšího High Roller turnaje. Tentokrát to bylo na francouzské zastávce EPT v Deauville a Elky byl bohatší o dalších $101.839. V dubnu pak ještě neuvěřitelně obsadil třetí pozici na lasvegaském WPT, což pro něj znamenalo dalších $776.245.

Neuvěřitelný a jen těžko zopakovatelný kousek se Elkymu povedl v září loňského roku. V online turnajové sérii World Championship of Online Poker totiž získal dva WCOOP náramky během pouhých dvou dnů. Naprosto zaslouženě si tak přišel na téměř $500.000.

Elky si jen v živých turnajích vydělal téměř 6 milionů dolarů a patří mu tak průběžná čtvrtá příčka mezi nejúspěšnějšími Evropany.  

Gus Hansen

Gus Hansen

Velezkušený dánský hráč Gus Hansen se narodil roku 1974 v Kodani. Jako malého ho bavil sport a především v mládežnickém tenisu poté přidával jeden úspěch za druhým. Velice dobrý byl i v backgammonu, ve kterém se brzy vypracoval až mezi světovou elitu. Hansen se jako profesionální hráč této hry podíval v podstatě do všech koutů světa a v roce 2000 se usadil v New Yorku.

To, že se věnuje více pokeru než backgammonu, si Hansen uvědomil již v roce 1998, kdy začal podnikat časté výlety do Las Vegas. Pokerovému světu o sobě dal poprvé pořádně vědět v roce 2002. Na konci května vyhrál v Las Vegas úvodní turnaj série WPT, což mu přineslo $556.460. Ještě v témže roce si dokráčel pro druhý WPT náramek - za překonání tehdy malého pole 135 hráčů si odnesl $532.490. Hansen v obou turnajích slavil úspěch díky neuvěřitelně agresivnímu pojetí hry, kterému se soupeři dlouho neuměli přizpůsobit. Další dva WPT náramky stihl vybojovat ještě do roku 2004 a nebyl prakticky nikdo, kdo by jméno agresivního Dána neznal.

Další Hansenovo památné vystoupení přišlo v roce 2007, kdy se mu podařilo zvítězit v hlavním turnaji australské soutěže Aussie Million. Svoji pouť turnajem, ve kterém získal $1.192.919, poté popsal v netradiční knize "Every hand revealed". Hansen zde nechává nahlédnout pod pokličku své hry, protože se v ní věnuje rozboru většiny situací, do kterých se v průběhu turnaje dostal.

Další WPT titul si mohl Hansen připsat v roce 2008, ale v $25.000 Championship eventu Five Star World Poker Classic se musel nakonec spokojit s druhým místem a $1.714.800.

Kromě turnajové hry se Hansen věnuje i high stakes cash games. V nich už ale zdaleka tak úspěšný není a patří spíše mezi ty neúspěšné hráče. Po velmi špatném roce 2009 se Hansen rozhodl, že si dá od pokeru na nějakou chvíli pauzu a bude se snažit studovat svoji hru. Tento krok se nakonec ukázal jako správný, protože v této chvíli svítí na Hansenově kontě plusových $763.756.40.

Hansen však nezanevřel ani na sport a během volných chvil si ho vychutnává měrou více než vrchovatou. Je velkým fanouškem golfu, rád si zahraje také tenis, squash nebo fotbal s přáteli.

V žebříčku nejvíce vydělávajících evropských turnajových hráčů mu patří druhé místo s $7.567.603.

Peter Eastgate

Peter Eastgate

Evropanem, který se může chlubit nejvyššími turnajovými výhrami, je teprve pětadvacetiletý dánský hráč Peter Eastgate. Navzdory svému nízkému věku již Eastgate dosáhl největšího úspěchu, který se může jakémukoliv hráči povést - v roce 2008 se stal světovým šampiónem, když v Main Eventu World Series Of Poker překonal všech 6843 zaregistrovaných hráčů a získal tak dechberoucích $9.152.416. V té době byl nejmladším hráčem, který kdy Main Event vyhrál, ale hned o rok později tento rekord překonal jednadvacetiletý mladíček Joe Cada.

Sympatické je, že se Eastgate po svém velkém vítězství nestáhl do ústraní, jako to před ním někteří ze světových šampionů udělali. Na turnajovém poli začal být velice aktivní a postupně dosáhl několika dalších pěkných výsledků. Na začátku roku 2009 ukořistil na bahamském PCA $343.000 v jednom z menších turnajů s buy-inem $4.800, v Main Eventu se dostal na 78. pozici ($68.979) a EPT prvenství mu uniklo až v heads-upu Londýnské zastávky ($843.734).

I díky svému velkému WSOP vítězství má na kontě $10.904.211.

Patrik Antonius

Patrik Antonius

Devětadvacetiletý Fin je jedním z nejuznávanějších cash games profesionálů na světě. Momentálně patří mezi úzkou skupinu hráčů, která se účastní těch nejvyšších cash games na světě. U stolů se tak pravidelně setkává například s Philem Iveym nebo Tomem "durrrr" Dwanem, které jsme si představili v minulém díle.

Během posledních tří let si z high stakes stolů odnesl $7.847.428, přičemž minulý rok byl jeho nejlepším v kariéře. Letos je Patrik Antonius jen stínem toho z roku 2009, ale dá se očekávat, že hráč jeho formátu se z neúspěchů brzy oklepe a opět začne podávat výkony, na které jsme zvyklí.

Kromě špatné formy Antoniusovi v současné době vrásky přidělávají i zdravotní problémy. Jako bývalého aktivního tenistu tyto problémy určitě velice trápí a možná se odrážejí i do jeho hry.

"Hodně bojuji se svým fyzickým stavem, podrobuji se nyní rehabilitaci - mám problémy se zády. Trénuji s odborníkem, který se zabývá sportovními zraněními. Makám dvakrát denně a snažím se cvičit i jinak," svěřil se Antonius.

I když Antonius příliš v lásce turnajovou hru nemá, i on má na svém kontě několik velice pěkných úspěchů. V roce 2005 si odvezl z Rakouského města Baden kromě titulu šampiona EPT také $343.366 a jen o dva měsíce později mu jen těsně uniklo první místo na Main Eventu WPT Five Diamond World Poker Classic. Antonius ale zklamaný určitě být nemusel, protože za druhé místo si na pokladně mohl vyzvednout $1.046.470. Za zmínku jistě stojí i třetí místo z EPT Barcelona či tři finálové stolu WSOP turnajů.

I přes tyto úspěchy ho prý na mnoha turnajích v budoucnu čekat nemáme.

"Nemám motivaci hrát turnaj čtyři nebo pět dní v kuse," vysvětluje.

Když Antonius nehraje poker, tak se věnuje své rodině. Se svojí snoubenkou má tříletou dceru a brzy očekávají další přírůstek do rodiny.

"Moje snoubenka je opět těhotná. Je ve třetím měsíci, takže budeme mít už brzy další dítě. Jsem šťastný, že jsem mladý otec," přiznává.

Ilari "Ziigmund" Sahamies

Ilari "Ziigmund" Sahamiesfoto: Pokerman.cz

Dalším finským hráčem v našem výběru je Ilari "Ziigmund" Sahamies. Kromě stejné národnosti má s Antoniusem společné i to, že stejně jako on patří mezi jedny z nejlepších high stakes cash games hráče na světě a s Antoniusem toho nahrál už velmi mnoho.

Sedmadvacetiletý Sahamies je prototypem mladého agresivního hráče, který se nezalekne žádného protivníka a je ochoten se proti němu postavit i na těch nejvyšších limitech. Sahamiesovou doménou je především varianta Pot Limit Omaha, v níž patří mezi nejlepší hráče na světě.

Sahamies začal hrát poker v osmnácti letech a rychle vydělaných peněz si začal patřičně užívat. Kluby, rychlá auta a alkohol - to vše u něj bylo na denním pořádku. Hra v alkoholovém opojení však častokrát Fina stála několik milionů dolarů a alkohol musel rychle omezit.

Mezi jeho další zlozvyky patří časté nadávání soupeřům, které diváci rádi sledují a na internetu jsou předmětem častých diskuzí.

"Dělám to z nudy nebo proto, abych lidi trochu rozhodil. Často jsou to slova, která se nedají zveřejnit, ale já to nikdy nemyslím vážně. Nikdy jsem žádnou z těch nadávek nemyslel vážně a ti lidé to ví," vysvětluje Sahamies.

Díky pokeru si Sahamies do dnešního dne přilepšil o $5.350.047.

Reklama