Hlavní obsah

Harrington on Holdem Vol. 1 . - povinná četba pokerového hráče

Filip Novák, Pokerman.cz

České vydání knihy Harrington on Holdem Vol. 1 byl jedním z nejočekávanějších pokerových počinů minulého roku. Pokeroví fanoušci dostali skvělý vánoční dárek v podobě díla, které by si měl přečíst každý, kdo to s turnajovým pokerem myslí jen trochu vážně.

Obla knihy Harrington on Hold´em, Vol. I

Článek

Kniha vyšla v roce 2004 a je pod ní podepsána americká dvojice Dan Harrington a Bill Robertie. Světového šampiona Dana Harringtona není zřejmě potřeba nějak sáhodlouze představovat.

Tento hráč má za sebou celou řadu skvělých úspěchů, z nichž ty největší pocházejí z turnajů série World Series of Poker. Tam se dočkal vůbec toho největšího, když se v roce 1995 stal vítězem samotného Main Eventu. V tom se mu velice dařilo i v letech 1987, 2003 a 2004, kdy se dokázal probojovat až na finálový stůl. V roce 1996 mu účast ve finále unikla jen těsně a Harrington vypadl na 17. místě. Tento legendární hráč si za svoji kariéru vydělal jen v turnajích přes 6,6 miliónů dolarů. Naposledy na sebe Harrington upozornil v loňském WSOP turnaji šampionů, kde obsadil velice pěknou třetí příčku.

Spoluautor Bill Robertie se proslavil především jako hráč backgammonu a šachů. I on patří ve svém oboru mezi špičku a je majitelem několika titulů z šampionátů těchto her.

Harrington je tedy odborníkem na slovo vzatým a informace v knize obsažené tak mají vysokou edukační hodnotu. Harrington on Holdem Vol. 1 s podtitulem Strategic Play je prvním dílem klasické pokerové trilogie - světlo světa poté spatřily ještě dvě pokračování s názvem Volume II The Endgame a Volume III The Work Book. Kniha si své čtenáře získala především obrovskou čtivostí. Obsahuje velké množství detailně rozebraných příkladů, dobře mířených rad a zaměřuje se na důležité herní strategie. Zábavná forma knihy zaručuje, že se od ní jen tak neodtrhnete. Neexistuje nic, co by lépe přiblížilo základní postupy No Limit Holdem turnajového pokeru.

V originále se tedy jedná o vysoce kvalitní dílo, které se stalo okamžitě jedním z nejoblíbenějších pokerových výtvorů, ale jak je na tom český překlad? Ve své podstatě je Harrington on Holdem odbornou literaturou a má-li být kvalitně a srozumitelně formulován do našeho jazyka, je zapotřebí aby se autor překladu v problematice dokonale orientoval. Toto není pravidlem, a proto se občas můžeme setkat s opravdu tristním překladem, který celé dílo degraduje a vytvoří z něj prakticky nečitelnou záležitost. To však není případ Harrington on Holdem Vol. 1.

Překladu se chopil jeden z nejlepších českých pokerových redaktorů Jan Blahynka, tedy člověk, který se v pokerovém prostředí pohybuje velice často a dané problematice rozumí. Autor je i pokerovým hráčem a máme tak jistotu, že překlad nijak nesnižuje kvality originálu.

Podle dostupných informací se navíc chystá překlad i druhého dílu trilogie a co více, světlo světa mají ještě tento rok spatřit i další české knihy s pokerovou tématikou.

Název: Harrington on Holdem, díl 1. Strategie hry

Počet stran: 386 stran

Autor: Dan Harrington a Bill Robertie

Autor překladu: Jan Blahynka

Prodejní místa: knihkupectví Neoluxor a Kanzelsberger, eshop PokerBooks.cz

Cena: 710 – 799 Kč

Reklama