Hlavní obsah

EPT Monte Carlo: €1.700.000 kořistí Nicolase Chouityho

Po šesti dnech napínavých pokerových soubojů známe konečně vítěze poslední zastávky šesté sezóny prestižní turnajové série European Poker Tour. Stal se jím třiadvacetiletý hráč z Libanonu Nicolas Chouity, na kterého nyní čeká pohádková odměna v hodnotě €1.700.000.

Foto: Pokerstarsblog.com

Nicolas Chouity

Článek

Úderem čtvrtečního poledne ke stolům zasedlo posledních 24 hráčů, jejichž cílem bylo probojovat se mezi nejlepších 8 hráčů. My jsme samozřejmě bedlivě sledovali především českého hráče Martina Hrubého, který si dokonce vylosoval televizní stůl a my jsme si tak mohli v přímém přenosu vychutnávat jeho hru.

První konfrontaci dne předvedl Hrubý proti Američanu Nicku Schulmanovi. Hrubý načal akci raisem z UTG, Schulman se rozhodl pro 3bet z middle pozice, na který náš hráč odpověděl 4bet all-inem. Schulman po chvilce své karty složil. Z pohledu Hrubého byla však tato hra jediným světlým momentem čtvrtého dne.

Klíčová partie přišla ve druhém levelu - Hrubý se dostal do preflop konfrontace proti vítězi EPT Prague 2008 Italovi Salvatoremu Bonavenovi a s K-K byl proti A-Q soupeře velkým favoritem. Dealer však následně všechny české fanoušky zmrazil, protože se na flopu objevilo eso, které posunulo do vedení Bonavenu. Diamantový turn dal Hrubému šanci na flush, ale žádný z potřebných outů na river nedorazil a stack našeho reprezentanta se snížil na hodnotu 6BB. V rozhodující hře raisnul Bonavena z buttonu s A-T, Hrubý poslal zbytek svého stacku z big blindu do hry s A-5 a Ital musel dorovnat. Board žádné překvapení nepřinesl a Bonavena se tak stal Hrubého katem.

Martin Hrubý si po povedeném vystoupení odváží z Monte Carla pěkných €50.000 a potvrzuje neustále rostoucí výkonost českých hráčů.

V rozhodující fázi turnaje se ale nedařilo ani dalším výtečným hráčům - na finálový stůl se nepodívali chipleader třetího dne Kevin Eyster, Nick Schulman ani Sami Kelopuro.

Mužem, kterého jsme si ve finále všímali asi nejvíce, byl Kanaďan Andrew Chen. Dvaadvacetiletý hráč z Ontaria má i přes svůj věk zkušeností na rozdávání. Sledovat jsme ho mohli již například na finálových stolech LAPT Costa Rica nebo na EPT Prague v roce 2008. Velký úspěch zaznamenal také v jednom z eventů World Series of Poker, kde skončil na druhém místě, za které si připsal $412.632. Je pravidelným účastníkem velkých světových turnajů a pro ostatní hráče vždy představuje nebezpečného protivníka. Chen se dělil o druhý nejvyšší stack s Francouzem Guerfim.

Chenovými soupeři byli spíše méně známí hráči, kteří se v Monte Carlu dočkali svého životního výsledku. To ale neznamená, že poker hrát neumí a byli jsme svědky kvalitního vyvrcholení turnaje.

Jako ohromný chipleader nastupoval na finálový stůl hráč z pro nás poměrně exotického Libanonu Nicolas Chouity. Třiadvacetiletému Chouitymu dle svých slov vycházelo vše, na co sáhl a celý turnaj byl jako sen. Jedním dechem však dodává, že sebevědomí mu na začátku šestého dne rozhodně nechybělo a jeho jediným cílem bylo první místo.

Finálový stůl pak skutečně proběhl v Chouityho režii. Velký stack mu umožňoval aktivní hru a do karet mu navíc nahrával fakt, že ostatní finalisté měli velmi podobné chipstacky, a proto většina z nich chtěla solidní a opatrnou hrou postoupit v žebříčku výplat co nejvýše. I tak se Chouitymu povedlo brzy vyřadit tři protihráče a jeho náskok byl skutečně obrovský.

Štafetu po něm poté alespoň na chvíli převzal Rakušan Josef Klinger, který mezi diváky poslal na pátém místě Andrewa Chena. Chouity ale evidentně ze svého tempa ustupovat nechtěl a kosil jednoho soupeře za druhým. Jeho oběťmi se stali čtvrtý Herve Costa i třetí Dominykas Karmazinas a mohlo se jít do heads-upu.

Do toho Chouity nastupoval s 21 miliony v žetonech, zatímco před Josefem Klingerem ležely pouhé 4 miliony a pokoušel se prakticky o zázrak. V poslední hře večera se pokusil Klinger průběh zvrátit all-inem s 8-8, ale k jeho smůle našel v ten moment Chouity stylově A-A a následný board již žádné překvapení nepřinesl. Josef Klinger ale rozhodně smutnit nemusel, protože na jeho konto putuje rovný jeden milion eur. Šampion Nicoles Chouity si kromě trofeje odváží život měnících €1.700.000.

Výsledky finálového stolu EPT Monte Carlo

1. Nicolas Chouity - €1.700.000

2. Josef Klinger - €1.000.000

3. Dominykas Karmazinas - €700.000

4. Herve Costa - €500.000

5. Andrew Chen - €400.000

6. Aleh Plauski - €300.000

7. Roger Hairabedian - €200.000

8. Mesbah Guerfi - €140.000

Známe finálový stůl €25.000 High Roller eventu

V Monte Carlu byla ve čtvrtek odpoledne zahájena ale i další ostře sledovaná událost. 113 zářivých jmen světového pokeru přišlo poměřit své síly v prestižním High Roller eventu s obrovským buy-inem €25.000.

Do hry se zapojili například šampionka EPT San Remo Liv Boeree, francouzská superhvězda Bertrand "ElkY" Grospellier, zakladatel EPT John Duthie, členové PokerStars Pro týmu Daniel Negreanu, Barry Greenstein, Jason Mercier, Vanessa Rousso, Dario Minieri, Boris Becker, Chad Brown, šampion Aussie Millions Gus Hansen, skvělí high stakes online hráči Matt Marafioti, Richard Lyndaker a Harrison Kaczka a mnoho dalších.

Mezi touto elitou se objevili i naši Jan Škampa s Martinem Kabrhelem, ale ani jednomu z nich se k naší neradosti nepodařilo projít sítem prvního dne.

)Po dvou dnech hry se složila skutečně kvalitní osmička finalistů. V Monte Carlu se překvapivě skvěle daří libanonským hráčům - aktuálním chipleaderem je totiž hráč z této země Dori Yacoub. Jak poznamenal šampion Main Eventu Nicolas Chouity, jeho úspěch a dobré vystoupení Yacouba budou pro Libanon jistě velikým impulsem a každý se bude nyní snažit tyto výsledky napodobit.

Na finálový stůl se dostali také dva hráči, kteří letos předvádí dechberoucí výkony a objevují se na čele anket pro nejlepší hráče roku 2010. Jak Tom Marchese, tak i Sorel Mizzi si za pouhých 5 měsíců vydělali v turnajích přes 1.1 milionu dolarů a na další velké peníze si přijdou i v Monte Carlu. Jednoduché to ale jistě mít nebudou, protože soupeři jim budou taková jména, jako Tobias Reinkenmeier, Olivier Busquet nebo Paul Berende.

Rozlosování finálového stolu

1. Dori Yacoub - 1.199.000

2. Tom Marchese - 909.000

3. Tobias Reinkenmeier - 826.000

4. Sorel Mizzi - 770.000

5. Allen Bari - 835.000

6. Olivier Busquet - 666.000

7. Paul Berende - 327.000

8. Michael Friedrich - 112.000

Výplaty

1. €956.000

2. €597.600

3. €358.500

4. €263.000

5. €191.200

6. €143.400

7. €109.900

8. €81.300

9. Luke Schwartz - €49.550

10. Javier Garcia - €49.550

11. Antoine Saout - €25.000

Reklama