Hlavní obsah

Tony G – řezník pokerového spratka Hellmutha

Antanas Guoga spíše známý jako Tony G je podnikatel a profesionální pokerový hráč, kterého více než vyhrané milióny proslavily legendární hlášky a verbální útoky, které vysílá svým protihráčům u stolu. Mimo jiné píše na webových stránkách tonygpoker.com svůj blog a těší se obrovské přízni fanoušků.

Foto: gettyimages.com

Tony G má velkou sbírku luxusních vozů, chybí mu jen Renault Thalia...

Článek

Narodil se roku 1973 v Litvě a už jako dítě byl velmi nadaný. Stal se dětským šampiónem ve skládání Rubikovy kostky a byl jedním z nejlepších školou povinných šachistů v Sovětském svazu. V jedenáctti letech se jeho rodina přestěhovala za lepším životem do Melbourne v Austrálii, kde Tony objevil basketbal, kterému se věnoval, dokud v patnácti nezačal hrát naplno poker. Brzy bylo zřejmé, že ostatní svými schopnostmi u stolu výrazně převyšuje.

Na prahu dospělosti se odstěhoval do Honkongu, kde se živil jako dealer Black Jacku a šetřil si na vytouženou cestu do Las Vegas. Ve Vegas hrál pod falešnou identitou, neb mu tehdy ještě nebylo potřebných 21 let. Naneštěstí tam prohrál vše, co si s sebou vzal a rozhodl se zkusit štěstí a zlepšit svojí hru v Evropě.

A to se mu podařilo, začal se věnovat kromě Cash Games také turnajům. Nejprve v Rakousku, ale první velký úspěch na něj čekal roku 2003 v Paříži. Tehdy v prestižním turnaji World Poker Tour skončil na pátém místě a otevřely se mu dveře do velkého světa profesionálního pokeru. Od té doby nashromáždil z výher v živých turnajích přes 4 milióny dolarů. A i když na svůj první náramek z největší světové soutěže WSOP stále čeká, už 16krát se mu podařilo v této nejvěhlasnější sérii umístit na placených pozicích.

Vlastí weby o pokeru

Mimo své hráčské úspěchy je Tony G schopný obchodník, vlastní nejnavštěvovanější weby se zprávami z pokerové scény jako jsou Pokernews.com, Pokerworks.com či Pokeraffiliateworld.com. Kromě toho spolupracuje s on-line hernou PartyPoker, kde hraje pod přezdívkou „TheRealTonyG“.

Zdá se, že co se velikosti ega týče, si Tony G nezadá ani se samozvaným pokerovým bohem Philem Hellmuthem. A ani toho Tony nešetří, naopak. Na Tonyho blogu se například můžete dočíst „Poslední dobou jsem tak vytížený prací a pokerem, že mi zbývá jen málo času na odpočinek. Copak si ale můžu dát pauzu? Kdo by potom mučil spratka (přezdívka Phila Hellmutha)? To je moje práce! Všechno ostatní dělám jen pro zábavu.“ Další svojí legendární hlášku „On your bike“ (volně přeloženo jako „vyfič“), kterou během turnaje v rozčilení pokřikoval na ruského protihráče Perryho, si dokonce nechal patentovat.

O tom, že Tony G nemá jen velká ústa, ale také srdce svědčí jeho dobročinné počiny, polovinu peněz ze svých výher dává na charitu. Když například vyhrál na turnaji v Moskvě 207 000 dolarů, rozdal celou výhru do místních sirotčinců.

Tony G má moje sympatie, přestože je jeho chování na hraně slušnosti, nebojí se říct, co si myslí, a na rozdíl od egomaniaka Hellmutha (kterému sice rovněž nemůžeme upřít, že nás pobaví, tím, že je sám k smíchu), celkem vtipně přispívá tomu, aby bylo na co koukat. Díky zábavným hráčům jako je Tony, není poker jenom sportovní podívaná, ale i velká show.

Reklama