Hlavní obsah

Velký Dán Gus Hansen

Gustav Hansen se narodil roku 1974 v dánské Kodani. V mládí byl aktivním sportovcem, věnoval se atletickým disciplínám a vynikal hlavně v tenise. Dalším jeho velkým koníčkem byla matematika, což se mu hodilo při hře backgammon (vrhcáby), které zcela propadl a důsledně se věnoval zdokonalování své hry, aby se backgammonem mohl živit. Po studiích a dokončení civilní služby se již jako profesionální hráč vydal za svým snem do New Yorku. V backgammonovém klubu se seznámil s Huckleberry Seedem a Philem Laakem (pokerové legendy), kteří mu představili různé varianty pokeru a karty Hansenova osudu byly rozdány.

Foto: Tomáš Stacha

Obávaný severský hráč se superagresivní strategií začínal jako profík ve vrhcábech, až se jednoho dne naučil poker...

Článek

Do světa pokeru skočil rovnýma nohama a v roce 1996 si prověřil své schopnosti rovnou v té nejvyšší pokerové soutěži World Series of Poker. Tenkrát měl s variantou pokeru No limit Hold´em velmi malé zkušenosti a s vítězstvím se musel rozloučit hned první den. To bylo pro Guse impulsem k tomu, aby začal trénovat a experimentovat s různými herními styly. Zanedlouho se věnoval pokeru více než backgammonu, stále častěji vyrážel do heren a kasin v Las Vegas, kde se rychle stal obávaným hráčem. Hansen je znám pro svůj extrémně agresivní styl hry, často se pouští do akcí, do kterých se jiní hráči neodváží. I to je důvodem, proč je jeho hra tak divácky přitažlivá.

V současné době zaujímá Gus Hansen s celkovými výhrami (z živých turnajů) přes deset milionů dolarů patnáctou příčku v žebříčku nejvýdělečnějších hráčů všech dob. Kromě live hry slaví úspěchy i u svého počítače, v minulém roce byl dokonce nejúspěšnějším hráčem online a na konto svých výher tím připsal bezmála 4 miliony dolarů. Když zrovna nehraje turnaje, je často k vidění při takzvané "Big Game" (velké hře) v casinu hotelu Bellagio v Las Vegas, kde si měří síly při cash game s nejlepšími hráči světa jako je Doyle Brunson, Phil Ivey, Barry Greenstein nebo David Benyamine.

Držitel náramku WSOP přezdívaný "Great Dane" (velký Dán) má soutěživého ducha a rád přijímá nejrůznější sázky. Prohlašuje, že je připraven se v souboji v backgammonu utkat s kýmkoliv na světě, kdo ho vyzve. Kromě hraní karet komentuje záznamy z pokerových turnajů pro dánské i americké televizní stanice (anglicky se prý naučil při poslechu své oblíbené kapely Pink Floyd). Ve volném čase nejraději sportuje, dle jeho slov je fyzická kondice klíčová pro úspěch pokerového hráče. V roce 2004 ho časopis People zařadil mezi 50 nejpřitažlivějších lidí světa. Zkrátka ideální muž.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články