Hlavní obsah

Martin Hrubý - první český pokerový profesionál

Martin Hrubý byl asi prvním regulérním pokerovým profíkem u nás. K pokeru se dostal přibližně před deseti lety, kdy začal s kamarády v zařízení restauračního typu hrávat karty. Přes prší a poker s pěti kartami v ruce se postupně dostal k Texas Holdemu.

Foto: Tomáš Stacha

Máme pro vás další rozhovor, tentokrát s průkopníkem profi pokeru v České republice, Martinem Hrubým.

Článek

Přibližně po čtyřech letech rekreačního hraní se mu v hlavě zrodila spásná myšlenka. A sice zkusit dráhu pokerového profesionála. Začalo se mu hned zkraje nebývale dařit, tudíž u toho dosud vydržel. Martinovi v pokerových luzích a hájích nikdo neřekne jinak než Marty. Marty se stal prvním českým hráčem, který získal profesionální smlouvu s hernou PokerStars. Posléze se k němu přidal i Slovák Dag Palovič a posledním CZ/SK hráčem, který se stal profíkem u PokerStars, je všem známý Martin Staszko. Jak si PokerStars Martyho váží, dokazuje mj. to, že mu smlouva byla již dvakrát prodloužena. Jeho největším live úspěchem je 2. místo na hlavním turnaji EPT Vídeň, oceněné částkou téměř 500.000 EUR.

Tony: Začnu z ostra. Kdo je podle tebe nejlepší hráč na světě?

Marty: To je strašně složité určit. Samozřejmě záleží na tom, jestli se budem bavit o živé či on-line hře, o turnajích nebo o kešovce. Každopádně ti musím říct, co jsem zažil minulý rok v Las Vegas během WSOP. Stál jsem frontu na registraci do nějakého menšího turnaje a najednou za mnou přišel Martin Staszko, kterého jsem do té doby osobně prakticky neznal. Dali jsme se do řeči. Martin měl za sebou v ten okamžik již několik odehraných turnajů, většinou v méně známých variantách pokeru (tzv. neholdemové varianty). Přestože navenek působil skromně a nenápadně, sebevědomí mu rozhodně nechybělo. Říkal mi, že už teď je přesvědčen, že v neholdemových hrách patří do světové TOP 10 a do roka, že bude patřit do TOP 10 v Texas Holdemu. Dále říkal, že ví, že je schopen si pokerem vydělávat 1.000.000 dolarů ročně. Zdůrazňuji, že tento rozhovor se odehrál asi 14 dní před začátkem hlavního turnaje WSOP, v němž pak Martin tolik zazářil.

Tony: To zní skoro neuvěřitelně. Rozhodně bych do Martina neřekl, že má takové sebevědomí ani teď, natož 14 dní před začátkem jeho životního turnaje.

Marty: Já jsem taky docela kroutil hlavou, když jsem ho poslouchal. Nicméně výsledky má skvělé, jak na živo, tak on-line, náhodou určitě nevyhrává. Po tom, co jsem ti teď řekl, bych asi měl říct, že nejlepším hráčem na světě je právě Martin Staszko, ale souhlasím s tím, co ti řekl v rozhovoru Gus. Vzhledem ke své univerzálnosti a skvělým výsledkům v turnajích i na cash game, jak na živo, tak on-line, považuji za nejlepšího hráče Phila Iveyho.

Tony: Vraťme se na český pokerový rybníček. Před několika lety jsi byl uznáván za našeho top hráče. Kde se vidíš v porovnání se zbytkem české špičky dnes?

Marty: Poslední dobou se objevuje stále více a více skvělých mladých hráčů, kteří to mají vše matematicky propočítané. Já jsem se složitou matematikou při hře nikdy tolik nezabýval. Většina mého studia pokeru byla zaměřena jen na sledování různých videí se špičkovými profesionály. Uznávám, že ti mladí kluci jsou už lepší než já, i když jim často zatím chybí zkušenosti. Mám-li někoho jmenovat, určitě musím vypíchnout Honzu Škampu, Vojtu Růžičku a Ondru Vinklárka.

Reklama