Hlavní obsah

Rozhovor s Martinem Staszkem - 1. část

Tony Felfel - PokerLife.cz

Asi vám bylo všem jasné, že po úvodním rozhovoru s megastar Gusem Hansenem, nebude možné dělat každý týden rozhovor s hvězdami podobného kalibru. Jedna z nejzářivějších hvězd současného světového pokeru, Martin Staszko, ovšem do této kategorie rozhodně spadá.

Foto: Tomáš Stacha

Martin Staszko se loni stal vicemistrem světa v pokeru a vyhrál téměř 100.000.000 korun! Kdo z vás to má? ...

Článek
Fotogalerie

Kdy jsi se poprvé setkal s pokerem a co nebo kdo tě k němu přivedl? Hrál jsi poprvé live nebo on-line? Jednalo se o turnaj nebo kešovku?

Teď to bude skoro přesně 5 let od doby, kdy jsem hrál poprvé poker. Viděl jsem v televizi nějaké turnaje EPT a WPT a na fóru jedné online hry, kterou jsem v té době hrával, se někdo zmiňoval, že hraje poker. Mám rád veškeré hry a poker jsem taky zkusil. Nejdřív to bylo online nějaké play money jednostolové a dvoustolové SNG a samozřejmě freerolové turnaje. Po tom, co jsem hrál online asi týden, jsem odjel za bratrem do Anglie. Když jsme byli v Cheltenghamu, tak jsem si v místním klubu zahrál 2 turnaje, hrálo asi 20 hráčů a jeden z těch dvou turnajů se mi podařilo vyhrát.

Po jaké době tě napadlo, že se pokerem budeš živit? Bylo to pro tebe složitérozhodnutí, opustit zaměstnání a začít se profesionálně věnovat pokeru?

Když jsem hrál poker druhý rok, tak jsem si už vydělával pokerem víc peněz než zaměstnáním. Práce mě bavila, měl jsem i dost dobrou pozici, ale bylo to časově náročné a dlouhodobě se nešlo věnovat obojímu najednou. Hlavním impulsem pro ukončení civilního zaměstnání bylo mé první EPT v lednu 2010 v Deauville. Kvalifikoval jsem se tam na PokerStars a v hlavním turnaji jsem uhrál 11. místo z necelých 800 účastníků. Rozhodnutí opustit zaměstnání bylo nakonec docela jednoduché. V té době jsme měl pokerem vyděláno už tolik, kolik bych v zaměstnání vydělal za 7-8 let.

Koho považuješ za nejlepšího hráče na světě? Které z našich hráčů uznáváš?

Na světě je mnoho velmi dobrých hráčů a těžko vybrat nejlepšího. Sice v současné době už není nejlepší, ale legendou, která pro poker udělala asi nejvíc, je Doyle Brunson. Svého času jsem považoval za nejlepšího hráče Phila Ivyho, ale teď se trochu vytratil. Ze starších hráčů je dobrý Barry Greenstein, s nímž jsem seděl u stolu na právě skončeném EPT v Berlíně a mladších jsou desítky, těžko jmenovat. Mezi nejlepší hráče světa a myslím, že se to ještě ukáže, patří můj soupeř z finálového stolu WSOP, Ben Lamb. A nezapomínal bych ani na Phila Helmutha. Má nejvíc WSOP náramků a loňská 3 druhá místa na WSOP potvrzují, že pořád patří k nejlepším. Z evropských hráčů těžko říct, možná Bertrand "Elky" Grosspellier. Z českých hráčů bych nejvýše momentálně řadil asiOndru Vinklárka.  Chybí mu nějaký super top výsledek v Main Eventu velké akce typu EPT, ale konstantě předvádí vynikající hru. A přeji mu, ať udrží vedení v celkovém bodování ročníku EPT, to by byl moc hezký úspěch. V poslední době tolik nehraje, ale také uznávám Honzu Škampu, jeho dva finálové stoly na EPT včetně vítězství v Praze jsou vynikající a měl i jiné výborné výsledky. Velmi dobrý je i Vojta Růžička, má výborné výsledky live i online a předvádí atraktivní hru. Kategorií samou pro sebe je pak  Martin Kabrhel. Rozumí pokeru jako málokdo a má předpoklady pro to, být absolutní špičkou. Obdivuhodně se umí nachipovat, v tom je nejlepší z českých hráčů. Výborně čte hru, ale chybí mu trpělivost a díky tomu ztrácí skvěle rozehrané turnaje. Když je sám na podprůměrném stacku, tak hraje také netrpělivě. Dobře hraje třeba Ondra Goetz, Jaroslav Peter i další zkušení hráči, ale nemůžu jmenovat všechny. Stejně tak se objevují i noví hráči, které zatím neznám. Nezapomínal bych ani na svého kolegu z týmuMartina Hrubého. V mix gamech je momentálně nejlepší z českých hráčů Adam Chalupníček.

To by jako ochutnávka mělo stačit. Ve druhé části rozhovoru se dozvíme, co si Martin koupil za výhru na WSOP, jestli považuje poker za sport nebo jestli běžně dělá ve finálních částech turnaje s protihráči deal. Určitě se máte na co těšit.

Reklama