Hlavní obsah

Seznamte se s Pot Limit Omahou

Aktualizováno

Pokerová varianta s názvem Pot Limit Omaha je druhou nejpopulárnější pokerovou disciplínou současnosti. Svoji oblíbenost si začala získávat především v Evropě, ale brzy se rozšířila po celém světě a její popularita neustále roste.

Zdroj: Flickr.com

Článek

Na začátek je nutné zdůraznit, že Omaha není pro úplné pokerové začátečníky pravděpodobně nejlepší volbou. Pro její hraní je totiž zapotřebí dobré pochopení postflop hry, startovních kombinací a alespoň základy pokerové matematiky a pravděpodobnosti. Avšak pro hráče, kteří se již orientují v Texas Holdemu může jít o příjemnou alternativu, která nabízí mnoho zábavy. Náš dnešní článek o Pot limit Omaze se nebude zabývat komplexními strategiemi a herními postupy, je spíše jen obecným nahlédnutím pod pokličku této zajímavé hry.

Pravidla 

Velice příjemné je na Omaze to, že se nemusíte učit složitá a zpočátku úplně neznámá pravidla. Od Holdemu se totiž liší pouze dvěma zásadními skutečnostmi. Na začátku hry vám jsou rozdány ne dvě, ale hned čtyři uzavřené karty, které vidíte pouze vy. Druhý rozdíl se týká sestavování výherních kombinací. Ty jsou sice totožné jako v Holdemu a i zde je skládáte z pěti karet, avšak v Omaze MUSÍTE k jejich vytvoření použít své 2 karty a 3 karty společné.

Průběh jednotlivých sázkových kol a povolené akce se již od Holdemu nijak neliší.  

Nejčastější varianty

Pot Limit Omaha - varianta, ve které je velikost maximální sázky omezena velikostí potu.

Omaha Hi/Lo (8 or Better) - zajímavá varianta, kde hráč může získat bank složením high nebo low varianty. Bank se poté dělí mezi hráče s nejvyšší a nejnižší kombinací - pokud nikdo nízkou kombinaci (kombinace karet hodnot nižších než 9) nesloží, vyhrává hráč s tou nejvyšší.

Limit Omaha - zde je určena minimální a maximální částka pro sázku

No Limit Omaha - sázka je omezena pouze velikostí vašeho stacku

Rozdíly mezi Holdemem a Omahou

1. Již zmiňovaná nutnost vytvořit výherní kombinaci ze dvou vašich karet a tří společných.

2. V Omaze se obecně dostává na flop více hráčů. V Texas Holdemu často již v preflop fázi některá z hand silně dominuje tu druhou, ale v Omaze nejsou rozdíly tak velké.

3. V Omaze obvykle získáte pot jen s velice silnou kombinací. Handy jako top pár nebo dva páry zde ve většině případů nestačí, protože soupeřům se díky většímu počtu karet na ruce podaří častěji zkompletovat své draws.

4. Omaha je založená především na síle ruky. Proto je tu menší prostor k bluffování a hráči často sázejí na již utvořené handy nebo silné draws.

5. Pozice hraje v Holdemu velkou roli zejména při bluffování. Protože ho je ale v Omaze méně, ztrácí zde trochu na důležitosti. Tím však nechceme říci, že by žádnou roli nehrála - právě naopak. Slouží zde ale především pro posouzení odds a lepší value bettování.  

Tipy pro Pot Limit Omahu

1. Vybírejte si velice pečlivě a opatrně své startovní kombinace. Je důležité se pro začatek vyhnout špatným kombinacím jako je například Ah-Kh-Qc-6h. Proč je tato kombinace tak špatná? Na první pohled sice vypadá velice solidně, ale opak je pravdou. Obsahuje totiž jednu kartu (6), která není nijak ve spojení s dalšími třemi ve vaší ruce (nedoplňuje žádnou draw, netvoří pár - s ostatními kartami tvoří slabou kombinaci). To má pak za následek to, že vlastně hrajete se třemi kartami proti soupeřovým čtyřem.

2. Musíte také pochopit, že Omaha je hrou, ve které hrají obrovskou roli draws. Nejlepší handu tak často vytvoříte až na turnu nebo riveru.

3. Pokud nemáte jednu z top desíti startovních kombinací, vyhněte se raisování preflop mimo pozici.

4. Pokud máte nejlepší handu nebo silnou draw, je lepší sázet nebo raisovat místo toho, abyste pouze checkovali a dorovnávali. Jestliže vaše handa není tak silná, abyste s ní mohli sázet, raději složte karty.

5. Velké bety většinou znamenají to, že si váš soupeř chrání silnou handu. Je proto zbytečné předvádět nějaké hrdinské cally.

6. Nesnažte se za každou cenu hrát slabé draws. V Omaze můžete mít až 25 outů, což dělá z těch klasických 8-9 outových špatnou investici.

7. Hrajte jen draws, které mohou vytvořit nuts. Čekat na slabou draw je nesmysl. Pamatujte, že Omaha je nut hrou.

8. Nepřehrávejte unsuited esa: pokud držíte dvě esa, které do barvy nedoplňuje žádná z vašich karet, máte jen malou šanci, že vám flop nějak výrazně pomůže. Pouze s over párem moc často nevyhrajete.

Co je tedy v Omaze důležité?

- pečlivý výběr startovních kombinací

- disciplína a trpělivost

- schopnost orientovat se v boardu a při běžných situacích

- hrát agresivně, dobře valuebetovat

Nejčastější chyby:

1. Přeceňování slabých kombinací jako dva páry nebo nejnižší set.

2. Snaha zkompletovat slabou draw (8 outs jednoduše není dost).

3. Hraní příliš mnoha kombinací.

4. Špatné čtení boardu (musíte si všímat gutshotů a backdoor draws)

5. Sázení potu, aniž bychom věděli proč (pro sázku musíme mít vždy nějaký důvod - nezvykejte si bezdůvodně sázet pot).

Výběr startovních kombinací

Několikrát jsme zmiňovali přímo obrovskou důležitost správného výběru startovních kombinací. Vždy chceme, aby spolu byly naše 4 karty nějakým způsobem propojené.

Ideálně chcete mít kombinaci jako například Th-Jh-Qc-Kc. Z těchto karet můžeme snad vytvořit postupku a jsou double suited, což maximalizuje naše šance na flush.

TOP 30 startovních kombinací (všechny handy jsou double suited)

1. A-A-K-K11. K-Q-J-T21. Q-Q-A-K

2. A-A-J-T12. K-K-T-T22. Q-Q-A-J

3. A-A-Q-Q13. K-K-A-Q23. Q-Q-A-T

4. A-A-J-J14. K-K-A-J24. Q-Q-K-J

5. A-A-T-T15. K-K-A-T25. Q-Q-K-T

6. A-A-9-916. K-K-Q-J26. Q-Q-J-T

7. A-A-x-x17. K-K-Q-T27. Q-Q-J-9

8. J-T-9-8     18. K-K-J-T28. Q-Q-9-9

9. K-K-Q-Q19. Q-Q-J-J29. J-J-T-T

10. K-K-J-J20. Q-Q-T-T30. J-J-T-9

Vyvarovat byste se také měli kombinací, které sice vypadají lákavě, ale jejich hraním si zaděláváte na velké problémy. Řeč je především o handách obsahujících malé páry nebo nízké draws.

Příklad:

6s-6h-5s-4h

Pokud máte podobnou handu a přijde flop Qc-Jc-6c, tak se ocitáte v nebezpečí. V tuto chvíli sice máte silnou handu, ale soupeř má pravděpodobně straight draw a existuje i možnost vyššího setu. Této handy se sice těžko zbavuje, ale měli byste ji hrát velice obezřetně.

5s-4c-3s-2c

I když tato handa obsahuje čtyři po sobě jdoucí karty a je double suited, tak se většinou budeme snažit zkompletovat draw, která nevytvoří nuts. Do potu poté vloží peníze jen někdo, kdo má téměř jistě lepší kombinaci než vy.

Samotná hra

Čím lepší máte před flopem pozici, tím agresivnější a aktivnější můžete být. Pokud máte silnou handu, tak raisování je vždy dobrou volbou, protože dobrá pozice vaši sílu ještě umocní. Nebojte se vytvářet velké poty.

Mimo pozici je samozřejmě nutná opatrnější hra. Není příjemné hrát slabší handu bez pozice, a proto by náš výběr měl být více opatrný.

Všímejte si vašeho stolu - čím agresivnější je, tím méně hand hrajte a udržujte menší poty.

Tight a pasivní stůl by pro vás naopak měl být signálem pro zvýšenou agresi.

Čím více hráčů se dostane na flop, tím má vaše handa menší šanci na výhru. Proto se vždy raisem snažte vyhnat ze hry co nejvíce lidí. Často se to ale nepovede, a tak buďte připraveni hrát multiway poty.

Po flopu bychom si měli všímat textury boardu a správně vyhodnocovat své draws. Musíte dobře vědět, jaké situace mohou nastat, jaké handy můžete vy nebo váš soupeř vytvořit.

Je dobré si zapamatovat přesný počet outů, které máte s běžnými draws:

Gutshot

Mezera mezi dvěma vašimi kartami a dvěma společnými - například 7-8- -10-J = 4 outy.

Open Ender

Čtyři po sobě jdoucí karty jako 5-6-7-8 = 8 outů.

Flush draw

Existuje 13 karet stejné barvy, 2 držíte v ruce, 2 jsou na boardu a máte tedy zbývajících 9 outů.

13-Out Straight (Baby-Wrap)

Držíte tři karty vyšší nebo nižší než dvě po sobě jdoucí společné - 3-4-5-6-7 = 13 outů.

Wrap

Nastává, když jsou na boardu dvě po sobě jdoucí karty a vy držíte dvě na ně navazující z jedné strany a jednu na ně navazující z druhé strany. Například 5-6-7-8-9 = 17 outů.

Double-Wrap (Big Wrap)

Stejná situace jako výše s tím rozdílem, že i z druhé strany na karty na boardu navazují dvě vaše - 5-6-7-8-9-10 = 20 outů.

Combo-Draws

Combo draw je kombinací draws. Pokud držíte wrap s flush draw, máte celkem 23 outů. To znamená, že jste obrovským favoritem na vítězství handy i tehdy, když na některé z dřívějších street nemáte výherní kombinaci ještě dotvořenou.

Pokud máte na flopu více než 20 outů, tak jedinou chybou, kterou zde můžete udělat, je své karty složit.

Zdroj: pokerlistings.com

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články