Hlavní obsah

Poker - fenomén nového tisíciletí

Setkáváme se s ním na televizních obrazovkách, můžeme si o něm přečíst v tištěných časopisech, novinách i specializovaných internetových portálech. Během posledního desetiletí se stal uznávanou společenskou aktivitou a získal si desítky miliónů fanoušků po celém světě. Pro mnohé je poker přesto pouze primitivní zábavou a jen těžko se zbavuje nálepky čistokrevné hazardní hry. Společně se podíváme, proč jsou tato tvrzení jen snůškou výmyslů, které bohužel často přiživují nesmylné a neprofesionální články lidí, jimž chybí znalost základní problematiky, o které se pokoušejí psát...

Foto: Flickr

Ilustrační obrázek

Článek

Poker jako sport

V České republice je na poker spíše než jako na nové a atraktivní sportovní odvětví stále nahlíženo jako na čistý hazard. Bývá tak neprávem zařazován do stejné kategorie her jako ruleta, blackjack nebo srovnáván s výherními automaty. To je samozřejmě nesmysl a tyto zkreslené názory jsou výsledkem neznalosti skupiny novinářů, pro něž je nepřekonatelným problémem zjištění základních faktů. Do médií jsou pak vypouštěny absurdní informace, vrhající na poker stín hazardní hry. Od těch ale poker odlišují především dva důležité faktory.

Na rozdíl od rulety a dalších hazardních her v něm hráči nesoupeří proti samotnému kasinu, ale navzájem proti sobě. Do kapsy pořadatelů tak v případě pokerových turnajů putují do kapsy pouze vstupní poplatky, které činí jen zlomek celkového turnajového vstupné. Zbytek částky se přesouvá do takzvaného prizepoolu, tedy jakéhosi banku, z něhož se podle předem určené struktury vyplácejí peněžní odměny pro nejúspěšnější hráče. Druhým argumentem je fakt, že výsledek pokerové partie můžeme v jejím průběhu ovlivnit a hra se neskládá jen z jakýchsi sázek na náhodu, po kterých klidně můžeme odejít od stolu a hru přesto vyhrát. Dobrého pokerového hráče od toho špatného odlišuje dobrá znalost matematiky, schopnost přizpůsobovat svoji taktiku konkrétním situacím a hráčům, odhadovat různé scénáře, přemýšlet dopředu, využívat ve vhodných chvílích správné strategie. Je mu vlastní kreativita, disciplína, zkušenosti a chuť neustále se vzdělávat. Tento výčet je přitom jen zlomkem faktorů, které rozhodují pokerové souboje.

V krátkodobém měřítku samozřejmě hraje svou roli i onen často zmiňovaný faktor štěstí. O tématu procentuálního vyjádření poměru štěstí k dovednosti se toho už napsalo mnoho, ale matematiku v tomto ohledu oklamat nelze a v dlouhodobém měřítku se faktor štěstí drasticky snižuje, až po určité době zanikne téměř úplně. Samotná pravidla pokeru jsou jednoduchá a snadno pochopitelná, ale komplexní zvládnutí hry je prakticky nemožné a říká se, že poker se člověk učí celý život. Hra se vyvíjí a spolu s ní i hráči, kteří se jí věnují. Proto existují tzv. výukové weby, které pomáhají pokerovým nadšencům ke zdokonalování se. Tyto instruktážní stránky nabízejí svým zákazníkům články a videa od zkušených hráčů, kteří se pokerem živí a za svoji kariéru si přišli na velké sumy peněz. I zde vidíme podobnost se sportem - abychom ve sportu udrželi krok s těmi nejlepšími, a dosahovali co nejlepších výkonů, musíme na své hře pracovat a poctivě se věnovat tréninku. Z toho důvodu se v současné době těší velké popularitě pokeroví trenéři. Jejich služby můžete nalézt třeba právě na zmíněných výukových webech.

Oblíbeným místem setkání pokerových hráčů jsou i komunitní weby. Na nich se lidé shromažďují za účelem sdílení zkušeností a názorů, probíráním strategií a debatováním o novinkách z pokerového světa. Pokud byste od těchto webů čekali diskuze zadlužených lidí a nevyléčitelných gamblerů, tak vás pravděpodobně zklamu. Drtivá většina těchto uživatelů jsou velmi inteligentní lidé, často vysokoškolští studenti a tedy i budoucí právníci, lékaři nebo inženýři. Výjimkou ale nejsou ani ti, kteří se již starají o rodinu a pokerem se baví nebo si jím pravidelně přivydělávají. Názory, že poker je záležitostí různých pochybných existencí, jsou tedy zcela smyšlené a nezakládají se na pravdě. K pokeru například v hojném počtu přecházejí úspěšní šachisté. Za všechny jmenujme známého Kanaďana Jeffa Sarwera, z Čechů pak několikanásobného mistra republiky Pavla Blatného.

Nesmíme zapomenout také na velké pokerové portály, které nesou stejné rysy jako ty sportovní. Nabízejí totiž nejčerstvější zprávy ze světa této hry, aktuální reportáže z domácích i zahraničních turnajů, profily slavných hráčů, zajímavé rozhovory a aktuální výsledky. Můžeme toto vše říci o klasických hazardních hrách? Odpověď je nasnadě...

Úředník, který odstartoval pokerový boom

Odhalení těchto faktů by nám ale trvalo podstatně delší dobu, nebýt jednoho jména. Mužem, který započal celosvětový pokerový boom, je Američan s případným jménem Chris Moneymaker. V roce 2003 sledovala americká veřejnost se zatajeným dechem příběh tehdy sedmadvacetiletého účetního, který se přes 39dolarovou kvalifikaci v internetové herně PokerStars probojoval až do hlavního turnaje největší pokerové soutěže s názvem Světová pokerová série, známé pod zkratkou WSOP (World Series of Poker). Moneymaker si tehdy ve svém prvním živém turnaji dokráčel až pro první místo, za které inkasoval neuvěřitelných 2.5 milionu amerických dolarů, v přepočtu tedy zhruba 48 milionů korun.

Neznámý amatér na své cestě překonal řadu vynikajících hráčů a jeho příběh ihned vešel do pokerových dějin. Toto vítězství způsobilo v USA pokerové šílenství a vzbudilo neuvěřitelný zájem o hru. Pro náhlý nárůst zájmu o poker se rychle vžil termín Moneymakerův efekt. Začaly vznikat nové internetové herny, turnaje a kluby. Poker se dostal na obrazovky televizí, do tištěných médií i rádiových vysílání. Tisíce lidí toužily zopakovat stejnou věc, jaká se povedla Chrisi Moneymakerovi. Mladí lidé hráli potají hry o pěťáky a deseticenty a snili, že jednou budou sedět pod světly reflektorů a na ruce jim bude zářit zlatý náramek pro vítěze World Series of Poker. Moneymaker změnil život nejen sobě, ale také spoustě dalších lidí, kteří se jeho úspěchem v budoucnu inspirovali.

Velké vítězství Jana Škampy

Od té doby poker urazil velkou cestu a masově se rozšířil téměř po celém světě. Výjimkou není ani Evropa a samozřejmě také Česká republika. Ta se velkého pokerového úspěchu dočkala na sklonku minulého roku a jen málokdo tuto událost nepostřehl. První prosincový týden byl v luxusním pražském hotelu Hilton vyhrazen další zastávce série European Poker Tour. Zraky fanoušků a všech světových pokerových médií byly upřeny do české metropole a celá událost byla stylovým  vyvrcholením úspěšného roku. Turnaj do našeho hlavního města přilákal celkem 586 účastníků, z toho 26 Čechů a 21 hráčů ze Slovenska. V poli byly zastoupeny i známé tváře světového pokeru a bylo jasné, že půjde o vskutku kvalitní podívanou.

Prestižní událost však předčila všechna očekávání a jejím vítězem se stal třiadvacetiletý student ekonomie na Karlově univerzitě Jan Škampa. Za svůj skvělý výkon si připsal €682.000, tedy přibližně 17.5 milionů korun. Škampa byl již před začátkem turnaje považován ze jednoho z našich nejlepších hráčů a měl za sebou řadu pěkných úspěchů, ale titul šampiona EPT je unikátním výsledkem, který pravděpodobně zůstane delší dobu nepřekonán. Zlepšující se výkony českých hráčů navíc dalším skvělým výsledkem podtrhl Martin Kabrhel. Ten v jednom ze souběžně probíhajících menších EPT turnajů vybojoval rovněž první příčku a přišel si na €100.000 (2.5 milionu korun). Završil tím skvělé vystoupení našich borců na domácí půdě.

Média, slavné tváře a televizní show

Škampův triumf přirozeně nezůstal bez povšimnutí a mladý hráč se okamžitě začal objevovat na obrazovkách a stránkách většiny tuzemských nepokerových médií. Poker se tak dostal opět o něco více do povědomí české veřejnosti. S našimi hráči se nyní na evropských akcích více počítá a dostává se jim pozornosti i na prestižních zahraničních pokerových serverech. V současné době se stává obrovsky populárním marketingovým tahem snaha přilákat k pokeru známé tváře a celebrity, které by měly pomoci upoutat pozornost pokeru prozatím neznalých lidí.

Není tedy nic divného, když u stolů potkáte sportovní hvězdy, hollywoodské celebrity nebo známé zpěváky. Tvářemi největší internetové herny PokerStars jsou například bývalý nejlepší tenista světa Boris Becker nebo švédská hokejová legenda Mats Sundin, francouzská herna BetClic angažovala trojnásobného vítěze NBA Tonyho Parkera a italská odnož PartyPokeru zabrousila do vod národního sportu číslo jedna a pod svá křídla přijala pětinásobného italského fotbalistu roku Francesca Tottiho.

Není žádným tajemstvím, že vášnivými hráči pokeru jsou i lidé, do kterých byste to možná neřekli: hollywoodská superstar Ben Affleck, rapper Nelly, kytarista Guns’n’Roses Slash, Playboy Playmate of the Year Jade Nicole, supermodelka a příležitostná herečka Joanna Krupa, král bílé stopy Petter Northug , vítězkou několika velkých online turnajů se stala známá americká fitness modelka Christina Lindley a takto bychom mohli pokračovat dál.

Ale zahanbit se nechtějí nechat ani známé tváře českého showbyznysu a řada z nich figurovala v loňském a letošním roce v několika zajímavých pokerových projektech. Pozornější z vás možná na TV Nova zaregistrovali televizní pořad s názvem VIP Poker Show. Celebrity se zde utkaly s českými profesionálními hráči a jednalo se o skutečně zábavnou sondu do tajů této hry.

Stejnou možnost, jakou měli přední čeští hráči, ale nyní dostávají i "obyčejní" lidé, kteří si se svými oblíbenci mohou zahrát v turnajové sérii Celebrity Poker Tour 2010. Hlavní tváří projektu je nejvyhledávanější český moderátor Leoš Mareš a u stolů mu zdatně sekundují „česká Paris Hilton" Agáta Hanychová, kontroverzní Pavel Novotný a plejáda krásných žen, jako jsou Eliška Bučková, Iveta Lutovská, Vlaďka Erbová, Hanka Mašlíková, Michaela Štoudková a mnoho dalších.

V České republice začaly v roce 2009 vycházet také dva pokerové magazíny - CardPlayer a Royal Flush. Časopis CardPlayer je mutací nesmírně populární americké verze, kořeny Royal Flushe pak sahají do sousedního Německa a oba nabízejí zajímavé čtení jako pro začínající, tak i zkušenější hráče. O pravidelný přísun aktuálních informací a zajímavých článků se stará také největší česko-slovenský pokerový portál Pokerman.cz. V jeho redakci můžeme nalézt například autora knihy Pokerové miliony Jaroslava Tučka, několik mladých redaktorů nebo moderátora Pavla Novotného.

Zajímavým počinem byl rovněž překlad prvního dílu populární trilogie Harrington on Hold’em. O ten se postaral Jan Blahynka a kniha by rozhodně neměla chybět ve sbírce žádného pokerového fanouška. Již teď je jasné, že se ještě letos můžeme těšit na další překlady několika kvalitních pokerových děl a o situaci kolem nich vás budeme samozřejmě pravidelně informovat.

Reklama