Hlavní obsah

Největší zahraniční turnajové série

Pokerové turnaje jsou tou nejvíce vzrušující formou pokeru. Vypjaté situace, krásné momenty i atmosféra velké sportovní události z nich dělají nezapomenutelný zážitek a případné vítězství se vám nesmazatelně vryje do paměti. Dnes si představíme tři největší a nejslavnější turnajové série, se kterými se můžete na pokerové scéně pravidelně setkávat.

Světová série

Článek

World Series Of Poker

Nejstarší a nejslavnější turnajová série World Series of Poker vznikla v roce 1970 a v podstatě sama započala pravou éru turnajového pokeru. Soutěž se vyvíjela po malých krůčcích, ale časem z ní vyrostl gigant, který do Las Vegas každoročně přitáhne tisíce hráčů dychtících po slávě, uznání a penězích.

V současné době WSOP nabízí kolem 55 turnajů v různých pokerových variantách, přičemž největší pozornost je každoročně soustředěna na takzvaný Main Event s buy-inem $10.000. Tento turnaj v Texas hold´emu proslavilo především legendární vítězství Chrise Moneymakera, které zároveň rozpoutalo celosvětový pokerový boom. Pokud jste nečetli náš pilotní článek, tak jen připomeneme, že Chris Moneymaker se v roce 2003 dokázal na Main Event dostat z 39dolarové kvalifikace v online herně a tento vklad proměnil na neuvěřitelných 2.5 milionů amerických dolarů. To mělo za následek zvýšení počtu turnajů, televizní přenosy a velký příliv dalších účastníků.

Od té doby urazilo WSOP pořádný kus cesty a světové pokerové dění bez této soutěže si nelze představit. Vyvrcholení v podobě Main Eventu přilákalo nejvíce lidí v roce 2006. Tehdy se do turnaje zaregistrovalo 8.773 hráčů, kteří tak vytvořili rekordní prizepool v hodnotě $82.512.162. Největší podíl si z této částky ukrojil pozdější šampion Jamie Gold - celých $12.000.000. Jako další v pořadí jsou ME z roků 2008 a 2009, které přilákaly přes 6.000 odvážných. Sami jsme zvědavi na to, jakých čísel se dočkáme letos.

Když přijde řeč na nejúspěšnější hráče, tak nejvíce rekordů drží zatím Američan Phil Hellmuth. Na svém kontě má 11 náramků, které se spolu s penězi stanou kořistí vítěze jakéhokoliv z WSOP turnajů, a také celkem 41 finálových stolů. Legendami Main Eventu jsou dva již bohužel nežijící hráči - Stu Ungarovi a Johnnymu Mossovi se Main Event podařilo vyhrát hned třikrát. Zatím posledním šampionem ME WSOP je Joe Cada, který se v roce 2009 stal historicky nejmladším vítězem tohoto monstrózního turnaje.

Atraktivitu Main Eventu zvýšila teprve v roce 2008 zavedená novinka, která spočívá v jakémsi přerušení rozehraného turnaje a jeho následném dohrání o několik měsíců později. Největší část se tedy odehraje v letním termínu a poté, co se turnaj dostane do fáze posledních devíti hráčů, se až do listopadu pozastaví. Televizní stanice ESPN do té doby na svých obrazovkách vysílá prozatímní průběh turnaje a výše zmíněným devíti hráčům se dostane obrovské popularity. Takzvaná November Nine (Listopadová devítka) po tu dobu plní stránky médií, zúčastňuje se televizních show a poskytuje desítky rozhovorů.

Letošní ročník World Series of Poker začíná v lasvegaském komplexu Rio 27. května a potrvá až do 17. července. Členové November Nine pak ke stolům zasednou opět 6. listopadu.

World Poker Tour

I kořeny série pokerových turnajů World Poker Tour sahají do USA, kde se v roce 2002 objevil první turnaj s tímto názvem. V průběhu své existence se sice postupně rozšířila do celého světa, ale většina turnajů se stále odehrává na americké půdě.

Pokud se rozhodnete být pravidelným účastníkem této turnajové šňůry, tak se podíváte například do Benátek, Marakéše, Barcelony, Las Vegas nebo Bukurešti, turnaje se konaly i na Kypru nebo v Bratislavě. Po vzoru své slavnější kolegyně WSOP nabízí vítězům každé ze svých zastávek zlatý WPT náramek a společné mají i další znaky, jako jsou televizní přenosy nejprestižnějších turnajů nebo účast mnoha profesionálních hráčů.

Série WPT sice nedosahuje takové popularity jako WSOP, ale stále se jedná o jednu z nejprestižnějších akcí vůbec. Aktuálně má navíc na programu své finále v podobě turnaje WPT World Championship, který proběhne v lasvegaském kasinu Bellagio ve dnech od 17. do 24. dubna. Turnaj navzdory obrovskému buy-inu $25.000 přilákal loni 338 hráčů a vítězství si nakonec odvážel ukrajinský hráč Yevgeniy Timoshenko, který si tak vydělal $2.149.960.

European Poker Tour

Největší evropská pokerová série vznikla v roce 2004 jako reakce na tehdejší pokerový boom a rychle si získala velkou popularitu – jak mezi hráči, tak mezi diváky. V současnosti době vrcholí její šestá sezóna, která nabídla celkem 13 zastávek po rozličných evropských městech. Hráči tak mohli spojit poker s poznáváním kulturních památek a dopřát si pěkný výlet, na kterém určitě není o zábavu nouze.

Letošní EPT se odehrávala například v Barceloně, francouzském Deauville nebo portugalské Vilamouře a vyvrcholí již tento měsíc očekávaným grandfinále v Monte Carlu.

Toto finále před rokem přilákalo ohromný počet 935 hráčů a při buy-inu €10.000 se celkový prizepool vyšplhal až na €9.35 milionů. Turnaj se tak postaral o jedinečný historický zápis, protože se jednalo o největší pokerový turnaj, který se nekonal v Las Vegas. Celkově pátá sezóna přilákala 8.000 hráčů a na výhrách se rozdalo €54 milionů. Ani EPT na televizních obrazovkách nechybí - o přenosy se zde stará společnost Sunset+Vine.

Skvělým zviditelněním je pro Českou republiku pražská zastávka, kterou vedení EPT představilo v roce 2007 a na které se zrodil dosud největší český úspěch. Datum 6. prosince 2009 se do dějin našeho pokeru zapsalo zlatým písmem - byli jsme totiž svědky korunovace prvního českého EPT šampiona! Stal se jím mladý student ekonomie na Karlově univerzitě Jan Škampa, který si za svůj fantastický výkon odnesl €682.000.

Zajímavostí je, že ač je EPT kromě zastávky na Bahamách ryze evropskou sérií, tak největším počtem vítězství se mohou podle tabulek chlubit hráči z USA. Z této země pochází celkem 10 vítězů, následuje Anglie s osmi, Německo s Francií s pěti a se čtyřmi poté Dánsko, Nizozemsko a Švédsko. České republice patří díky vítězství Honzy Škampy dělená poslední, tedy 12. pozice. Spolu s námi ji okupuje Itálie, Rusko a Libanon.

EPT do Prahy zavítá letos znovu v prosinci (1. - 6. 12.), a tak se určitě nebojte přijít podívat. Uvidíte, že atmosféra prestižního turnaje s velkou spoustou pokerových hvězd vás pohltí. Na turnaj se můžete přijít podívat zdarma i jako diváci a byla by jistě škoda si nechat tuto příležitost ujít.

Reklama