Hlavní obsah

Vaidišová přinesla do Motola Harryho Pottera

PRAHA

Česká tenistka Nicole Vaidišová v pátek v motolské nemocnici navštívila osmiletého pacienta trpícího cystickou fibrosou. Tato nevyléčitelná dědičná choroba postihuje především dýchací a trávicí ústrojí, kde se vytváří abnormálně hustý hlen. Nemocní tak musí provádět dýchací cvičení a několikrát denně užívat léky.

Foto: PRÁVO/Milan Maliček

Tenistka Nicole Vaidišová v motolské nemocnici

Článek
Fotogalerie

Vaidišová se rozhodla podpořit Klub nemocných cystickou fibrosou (www.cfklub.cz), který pomáhá lidem postiženým touto nemocí i jejich rodinám. "Dělám charitativní aktivity v Americe, takže jsem chtěla dělat něco i tady v Čechách," vysvětlila novinářům desátá hráčka světového žebříčku.

K poměrně málo známé nemoci má blízko, narodila se s ní i její dlouholetá kamarádka Gabriela Šmídová. "Vím, jaké jsou s tím problémy a jak je složité shánět prostředky," řekla sedmnáctiletá tenistka.

Jedním z pacientů je i osmiletý Kuba, kterému alespoň na chvíli zpříjemnila pobyt v nemocnici v Motole. Donesla mu lego s motivem Harryho Pottera, kterého má rád. O tenise si s ním moc nepopovídala. "Byl to velký fanoušek fotbalu, takže mluvil hlavně o něm. A o tom zase vůbec nic nevím já. Ale byl strašně milý," vyprávěla s úsměvem Vaidišová.

Předsedkyně klubu Kamila Šmídová vysvětlila, že Kuba a jemu podobní mají se sportovci přeci jen něco společného. "Stejně jako oni musejí několik hodin denně pracovat. Oni to ale potřebují, aby mohli žít, a nemůžou si vzít ani jeden den volna," uvedla šéfka občanského sdružení, mezi jehož patrony patří také bývalá tenistka Helena Suková nebo triatlonisté Lenka Zemanová a Martin Krňávek.

Reklama

Související témata: