Hlavní obsah

Navrátilová vyrazila do boje za menší rakety

PRAHA

Kritika podoby současného tenisu ze strany Martiny Navrátilové získává konkrétnější podobu. Česká rodačka hodlá přimět Mezinárodní tenisovou federaci k tomu, aby nechala zmenšit hlavy raket.

Foto: Internet

Martina Navrátilová i ve svých 46 letech řádí na tenisových dvorcích.

Článek

Tenisovou legendu, která bude od pondělí usilovat ve Wimbledonu o devatenáctý titul, podpořili v její iniciativě další bývalí vynikající hráči John McEnroe a Guillermo Villas. Tenisty doplňuje ještě komentátor britské rozhlasové a televizní stanice BBC John Barrett.

Šestačtyřicetiletá Navrátilová kritzuje současný tenis už delší dobu, vadí jí hlavně styl servis-volej. S oblibou vzpomíná na doby, kdy se hrálo s dřevěnou raketou s malou hlavou a tvrdí, že by návrat ke 'klasice' hru jen oživil. Proto se rozhodla, že s podporou dalších tenisových veličin sestaví návrh, který předloží k uvážení Mezinárodní tenisové federaci.

V sázce budoucnost tenisu

Na adresu federace se otevřeně obrátila v rozhovoru pro britský deník Guardian. "Budoucnost tenisu je v sázce. Hra je čím dál nudnější. Potřebujeme víc překvapení, větší rozmanitost. Dobré je cokoliv, co může tenis zatraktivnit pro diváky," objasnila svůj postoj Navrátilová.

Podle ní se na kurty vrátí napínavá podívaná, kterou byl tenis před pětadvaceti lety. "To, oč usilujeme, tedy zmenšení raket, změní údery," vysvětlila Američanka. "Dnešní rakety sedí úderům od základní čáry. Kdyby byly menší, nutily by hráče víc hrát. Zahrát topspin by dalo náročnější, stejně jako dát míčku větší rychlost. Nebude moci hrát daleko za základní čarou a celkově to bude vyžadovat víc dovednosti," zasnila se Navrátilová.

Spolu s ostatními navrhuje, aby se rakety zmenšovaly postupně. "K původní velikosti raket bychom se tak vrátili za pět až sedm let," odhadl Barrett z BBC.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori