Hlavní obsah

Těžce zkoušený šampión. Nehrát Wimbledon bylo nejlepší rozhodnutí, co jsem mohl udělat, říká Murray

Za rok odehrál tři zápasy. A stále není v pořádku. Andy Murray měl patřit k hlavním tahákům letošního Wimbledonu, přetrvávající problémy s kyčlí mu však návrat znemožnily. Přesto skotský rodák svého rozhodnutí nelituje. "Nehrát v All England Clubu bylo to nejlepší, co jsem mohl udělat," říká bývalá světová jednička.

Foto: Paul Childs, Reuters

Andy Murray se vrátil na kurty po jedenáctiměsíční pauze zaviněné problémy s kyčlí.

Článek

Není to tak dlouho, co vládl tenisovému světu. Teď jméno trojnásobného grandslamového vítěze najdete v polovině druhé stovky žebříčku. Letos Andy Murray odehrál jen tři zápasy. Nejdříve prohrál v prvním kole turnaje v Eastbourne s Kyrgiosem, poté ve druhém v Queen´s Clubu s krajanem Edmundem.

Především v zápase s australským bouřlivákem však bylo znát, že Murray v pořádku ještě zdaleka není. Kyrgiosovi vzdoroval v třísetové bitvě, právě v závěru utkání se však ukázalo, že na opravdový návrat si dvojnásobný wimbledonský vítěz bude muset ještě počkat. "Ano, měl jsem bolesti. Ani jsem nečekal, že by bylo všechno perfektní. Doufám však, že se to bude postupně zlepšovat," říkal po zápase tenista.

V rozhovoru pro BBC se jednatřicetiletý tenista rozpovídal nejen o svém zranění a budoucnosti, ale i o tom, kde je podle něj největším favoritem letošního ročníku Wimbledonu.

O Wimbledonu"Vynechat letošní ročník bylo nejlepší rozhodnutí, co jsem mohl udělat. Ničeho nelituji. Minulý rok jsem hrál i přesto, že jsem nebyl v pořádku. Dokázal jsem se dostat až do čtvrtfinále, ale pak jsem musel zápas vzdát. A zmeškal jsem i celý zbytek roku.

Proto jsem se teď rozhodl raději neriskovat. Samozřejmě mě mrzí, že nemůžu v All England Clubu hrát. Ale vím, že bych neměl moc šancí na úspěch, nejsem dobře připravený, odehrál jsem letos jen minimum zápasů. Bylo to těžké rozhodnutí, ale bylo správné."

O přípravě"Pozitivem mé neúčasti ve Wimbledonu bylo, že jsem mohl strávit více času se svou rodinou. Byl jsem doma a potrénoval, protože bych chtěl být připraven na tvrdé povrchy. Musím říct, že na tvrdém povrchu se cítím lépe.

Antuka nebo tráva jsou velmi kluzké, tady se nemusím obávat, že podklouznu. Můj pohyb na betonu je jistější, pohodlnější. Nemusím si dávat takový pozor. Cítím se na něm opravdu dobře. Chtěl bych se zúčastnit turnaje ve Washingtonu, který startuje 30. července.

Jsem na tom mnohem lépe než minulý týden nebo když jsem hrál před několika týdnu v Queen´s Clubu. Každým dnem se můj zdravotní stav zlepšuje, doufám, že to tak bude pokračovat i nadále. V úterý jsem trénoval s Thanasim Kokkinakisem, ve středu s Jeremym Chardym, takže mám dobré měřítko, jak na tom jsem."

O favoritech Wimbledonu"Neviděl jsem každý zápas, ale měl jsem možnost sledovat například utkání Del Potra se Simonem, Nadala proti Veselému nebo Djokoviče s Edmundem. Ale přijde mi, že nejlepší podmínky jsou pro Rafu. Když je horko, jaké v letošním ročníku je, je to pro něj dobře. Kurty jsou tvrdé, míče vysoko skáčou. To je fajn pro jeho kolena, nemusí tolik chodit pod míče, údery zasahuje výše.

Ale nepřekvapilo by mě, kdyby Wimbledon vyhrál Djokovič. Je schopen Rafu porazit. Od té doby, co jsem Novaka viděl naposledy, udělal obrovský pokrok, hraje výborně. Myslím, že hraje na stejné úrovni, na jakou byl zvyklý před zraněním.

Když v roce 2016 vyhrál French Open a završil svůj kariérní grandslam, dostal se trošku do krize. Nevěděl, k čemu má upnout další cíle. Možná mu paradoxně pomohlo i zranění, uvědomil si, jak moc mu tenis chybí. Teď už je to zase ten starý dobrý Djokovič."

Reklama

Související témata: