Hlavní obsah

Paráda! Finále deblu ve Wimbledonu bude mít po letech českou vítězku

Aktualizováno

Tohle se povedlo! V sobotním finále čtyřhry žen na letošním Wimbledonu bude po sedmi letech slavit cenný grandslamový triumf česká tenistka. Šampiónky z French Open Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou porazily polsko-americkou dvojici Alicja Rosolská, Abigail Spearsová 7:5, 6:4 a v boji o titul jim bude soupeřkou další Češka Květa Peschkeová. Ta po boku o 18 let mladší Američanky Nicole Melicharové, jež se narodila v Brně, porazila v semifinálové bitvě kanadsko-čínský pár Gabriela Dabrowská, Sü I-fan 6:3, 4:6 a 7:5.

Foto: Sport.cz

Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkou předvádějí i ve Wimbledonu výborné výkony.

Článek

Peschkeová má na dosah druhý titul ve Wimbledonu ve čtyřhře. První získala nyní třiačtyřicetiletá hráčka na londýnské trávě v roce 2011 ve dvojici se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou. Před Peschkeovou slavily deblové vavříny ve Wimbledonu tři Češky. Loni zesnulá Jana Novotná a Helena Suková vyhrály čtyřikrát a ve společném páru uspěly dvakrát. Česká rodačka Martina Navrátilová kralovala v deblu sedmkrát.

V prvním setu byly Peschkeová s Melicharovou, jež se narodila v Brně a mluví česky, lepší a po dvojchybě Dabrowské sadu získaly. O druhou ale přišly; rozhodla ztráta podání Melicharové v deváté hře.

Rozhodující set začal česko-americký pár brejkem na 2:0. Soupeřky však získaly čtyři gamy za sebou a vedly 4:2 a při podání Peschkeové 40:15.

Zkušená česká tenistka si servis udržela. "Chytly jsme vítr do plachet a koncovku už jsme zase zahrály docela dobře," řekla Češka. První tři mečboly měly za stavu 5:4, ale Číňanka servis neztratila. O dvě hry později přišel po výborné obraně a reflexu Peschkeové čtvrtý mečbol, při kterém dala Dabrowská aut.

Dvaadvacetileté Siniaková s Krejčíkovou měly zápas pod kontrolou. V prvním setu vedly 5:2, ale dvakrát nedokázaly set dopodávat a nechaly soupeřky srovnat na 5:5. Pak vzaly Rosolské podání na 6:5 do třetice sadu uzavřely. Ve druhém setu získaly vedení 3:1 a v dlouhém gamu při podání Krejčíkové odvrátily tři brejkboly. Zápas ukončily bez komplikací, na volej Siniakové soupeřky nedosáhly.

"Podaly jsem velice dobrý výkon a soustřednější než v minulých zápasech. V důležitých momentech jsme byly agresivnější a šly jsme si pro vítězství. Dobře jsme servírovaly i returnovaly. Je super být zase ve finále," řekla Krejčíková.

Siniaková s Krejčíkovou můžou jako první dámský pár po 15 letech vyhrát čtyřhru na antukovém Roland Garros a ve Wimbledonu v jednom roce. Naposledy to dokázaly Belgičanka Kim Clijstersová s Japonkou Ai Sugijamaovou v roce 2003.

Reklama

Související témata: