Hlavní obsah

Heninová-Hardenneová postoupila do semifinále Turnaje mistryň

MADRID

Belgická tenistka Justine Heninová-Hardenneová si už po svém druhém zápase ve skupině zajistila postup do semifinále Turnaje mistryň. V Madridu ve čtvrtek porazila Rusku Naděždu Petrovovou dvakrát 6:4 a ve Žluté skupině nemůže skončit hůř než na druhém místě.

Článek

Zápas začal lépe pro Petrovovou, která se rychle dostala do vedení 2:0. Pak však začala belgická favoritka využívat své šance a otočila stav prvního setu na 4:2. Náskok jednoho brejku navíc si dokázala udržet. Dva setboly měla už v deváté hře při podání ruské soupeřky, ale využila až ten třetí, který přišel při jejím servisu.

Pro vývoj druhého setu byla klíčová sedmá hra, v níž Heninová získala podání soupeřky. Dobře rozehraný zápas už belgická tenistka usilující o post světové jedničky nepustila z rukou, hned po prvním mečbolu si mohla zakřičet své tradiční vítězné "Allez!"

Unavená Naďa

"Je to úžasné. Jsem za to vítězství velmi šťastná. Měla jsem pocit, že je Naďa trochu unavená, takže jsem jenom zkoušela využít své šance," komentovala Belgičanka svůj úspěch.

Petrovová má v Madridu za sebou všechny zápasy ve skupině, porazila jen světovou jedničku Amélii Mauresmovou, která trůn po Turnaji mistryň opustí. Ruska však už nemůže postoupit, zatímco francouzská tenistka si udržela naději na obhajobu loňského triumfu v Madridu, protože v třísetové bitvě udolala Martinu Hingisovou.

Šestadvacetiletá Švýcarka k radosti svého přítele Radka Štěpánka přihlížejícího z hlediště vyhrála první set 6:3, ale pak se na ní začala projevovat únava z náročného programu. Na rozdíl od Mauresmové totiž už měla v nohách dva zápasy, oba navíc hrála na tři sety.

Hingisová bojovala

Francouzka od druhé sady převzala iniciativu a rychle set vyhrála 6:1. "Snažila jsem se postupovat víc do kurtu a začít diktovat tempo," vysvětlila bezprostředně po zápase.

V rozhodujícím setu vedla 4:0 a za stavu 5:2 pak podávala na vítězství, ale Hingisová v osmé hře odvrátila čtyři mečboly a následně snížila na 4:5. Švýcarská tenistka měla v desáté hře znovu brejkbol a mohla vyrovnat na 5:5, ale Mauresmová ho odvrátila a v pořadí pátý mečbol už proměnila. Aby měla šanci na obhajobu titulu, musí v pátek porazit Heninovou.

V jediném dnešním utkání Červené skupiny Kim Clijstersová smetla z kurtu Rusku Světlanu Kuzněcovovou, kterou porazila za 45 minut dvakrát 6:1. Belgická tenistka se teprve nedávno vrátila na dvorce po zranění zápěstí, ale dnes nátlakovou hrou od základní čáry nedala soupeřce sebemenší šanci. Připsala si osmnáct vítězných míčů, zatímco Kuzněcovová udělala dvacet nevynucených chyb.

Žlutá skupina:
Heninová-Hardenneová (Belg.) - Petrovová (Rus.) 6:4, 6:4, Mauresmová (Fr.) - Hingisová (Švýc.) 3:6, 6:1, 6:4.
Červená skupina:
Clijstersová (Belg.) - Kuzněcovová (Rus.) 6:1, 6:1.

Reklama