Hlavní obsah

Heninová-Hardenneová poprvé v kariéře vyhrála Turnaj mistryň

MADRID

Belgická tenistka Justine Heninová-Hardenneová vyhrála poprvé v kariéře Turnaj mistryň. Ve finále v Madridu porazila 6:4 a 6:3 obhájkyni trofeje Francouzku Amélii Mauresmovou, kterou navíc v pondělí vystřídá na prvním místě světového žebříčku WTA. Obě hráčky se v Madridu potkaly už v závěrečném duelu Žluté skupiny, v němž si Mauresmová vítězstvím zajistila postup do semifinále.

Článek

Do finálového duelu obě nastoupily s útočnou taktikou, v níž nebylo místo na čekání na chyby soupeřky. Heninová měla od začátku prakticky pokaždé při podání Mauresmové šanci na brejk, ale francouzská tenistka hrála v klíčových chvílích odvážně a vytrvale hrozby odvracela. Poprvé servis ztratila v páté hře, ale vzápětí využila svou jedinou šanci a vzala si podání zpátky. Belgičanka díky výbornému returnu v deváté hře znovu prolomila podání soupeřky a hned v následujícím gamu proměnila svůj první setbol.

Druhý set měl obdobný průběh, ale tentokrát čtyřiadvacetiletá trojnásobná vítězka Roland Garros brejkboly využívala častěji. Do stavu 3:3 jí Mauresmová dvakrát vzala podání a držela krok, ale pak doplatila na své častější chyby z forhendu a už nedokázala zvrátit vývoj utkání. Agresivní Heninová vyhrála tři hry za sebou. Mauresmová v deváté hře na druhý mečbol dala dvojchybu a po hodině a půl tím ukončila zápas, turnaj i celou letošní sezonu.

Heninová si tak vydělala rovný milion dolarů, poražená finalistka dostane polovinu. Zatímco Belgičanka zakončí rok na postu světové jedničky, Francouzka po neúspěšném pokusu o obhajobu titulu spadne z první až na třetí příčku pořadí WTA. Dostane se před ni ještě vítězka US Open Ruska Maria Šarapovová.

Dvouhra - finále:
Heninová-Hardenneová (Belg.) - Mauresmová (Fr.) 6:4, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Raymondová, Stosurová (1-USA/Austr.) - Blacková, Stubbsová (3-Zimb./Austr.) 3:6, 6:3, 6:3.

Reklama