Hlavní obsah

Nadal prohrál na úvod tenisového Masters s Blakem

Druhý hráč světa Rafael Nadal utrpěl na úvod Turnaje mistrů porážku, když nestačil na Jamese Blakea. Americkému tenistovi v Šanghaji podlehl 4:6 a 6:7. V druhém zápase Zlaté skupiny zdolal Rus Nikolaj Davyděnko ve třech setech Tommyho Robreda ze Španělska. Do semifinále postoupí nejlepší dva.

Článek

Nadal v sedmé hře prvního setu prorazil soupeři podání a dostal se do vedení 4:3. Blake mu ale brejk vzápětí vrátil a zahájil obrat. V desáté hře při Nadalově podání proměnil hned svůj první setbol a vyhrál 6:4.

V úvodu druhého setu se zdálo, že vítěz grandslamového Roland Garros zavelí k obratu, když se rychle dostal do vedení 4:0. Blake však následně vyhrál čtyři gamy za sebou a vyrovnal. Pak znovu ztratil servis a Nadal za stavu 5:4 podával na vítězství v setu, ale dvojchybou daroval soupeři brejkbol a ten nabídnutou šanci využil. Nakonec se rozhodovalo až ve zkrácené hře, v níž americký daviscupový reprezentant nepovolil Nadalovi ani míč a připsal si do tabulky první výhru.

Nadala porazil potřetí za sebou a mezi osmičkou účastníků Turnaje mistrů je jediný, kdo má s dvacetiletým Španělem pozitivní bilanci. "Nemám pro ostatní hráče žádnou radu, jak ho porazit," poznamenal Blake.

Do Šanghaje se šestadvacetiletý Američan kvalifikoval jako poslední a mnozí ho podceňovali. "Jsem tenista, s nímž ostatní čekají jednoduchý zápas. To moc nedodá sebevědomí," komentoval svou pozici. V klíčových momentech duelu mu však sebedůvěra nechyběla, hrál riskantně. "Neporazíte ho, když budete hrát konzervativně," vysvětlil.

Španělský tenista, který od triumfu na Roland Garros nevyhrál žádný turnaj, ocenil kvality svého soupeře. "James zahrál velmi dobré míče, velmi agresivní míče v rozhodujících chvílích," řekl Nadal. Zároveň se však nepřestával divit, co dokázal v druhém setu promarnit. "Když máte k dobru dva brejky a pak třetí na 5:4 a podáváte do setu, tak ten set snad nemůžete prohrát, nebo jo?"

Davyděnko ztratil set, pak rozhodl

V druhém dnešním zápase dvouhry se první set dlouho vyvíjel lépe pro Robreda, ale Davyděnko si nakonec vynutil zkrácenou hru. V ní vedl španělský tenista 6:4, ale ruský vítěz nedávného Masters v Paříži setboly odvrátil a nakonec sám vyhrál 10:8. Druhá sada měla jednoznačný průběh, Robredo se dostal do vedení 3:0 a náskok udržel. V rozhodujícím setu se ovšem karta opět obrátila a pětadvacetiletý Rus soupeře deklasoval 6:1.

Do Turnaje mistrů ve čtyřhře vstoupil vítězně druhý nejlepší pár světa Jonas Björkman a Max Mirnyj. Favorizovaná švédsko-běloruská dvojice dnes porazila 6:3 a 6:4 polský pár Mariusz Fyrstenberg, Marcin Matkowski. Björkman s Mirným ani jednou v zápase neprohráli servis a soupeřům ho dokázali vzít třikrát. Díky tomu za hodinu a čtvrt získali první bod do tabulky základní skupiny, v níž prvního vítězství dosáhl také bahamsko-kanadský pár Mark Knowles, Daniel Nestor.

MASTERS - ŠANGHAJ:
Dvouhra:
Zlatá skupina: Blake (USA) - Nadal (Šp.) 6:4, 7:6 (7:0), Davyděnko (Rus.) - Robredo (Šp.) 7:6 (10:8), 3:6, 6:1.
Čtyřhra:
Zlatá skupina: Björkman, Mirnyj (Švéd./Běl.) - Fyrstenberg, Matkowski (Pol.) 6:3, 6:4, Knowles, Nestor (Bah./Kan.) - Santoro, Zimonjič (Fr./Srb.) 6:3, 6:2.

Reklama