Hlavní obsah

Blake otočil zápas s Davyděnkem a podruhé v Šanghaji vyhrál

ŠANGHAJ

Americký tenista James Blake se stal prvním postupujícím do semifinále Turnaje mistrů. V zápase Zlaté skupiny s Rusem Nikolajem Davyděnkem dokázal otočit nepříznivý stav a nakonec po dvou hodinách a šesti minutách zvítězil 2:6, 6:4 a 7:5. Blakeův postup mezi nejlepší čtyři stvrdil Rafael Nadal, jenž si připsal první výhru na turnaji ve španělském duelu s Tommym Robredem.

Článek

Blake se s Davyděnkem dosud utkal čtyřikrát a pokaždé vyhrál. V Šanghaji se však dlouho zdálo, že bude mít navrch vítěz nedávného pařížského Masters. Americký daviscupový reprezentant v první setu ani jednou neudržel servis a uhrál jen dvě hry. Potýkal se s nízkou úspěšností prvního podání, které navíc nebylo dostatečně účinné, vyhrál po něm jen třetinu míčů.

Také druhý set se vyvíjel lépe pro ruského tenistu, který hned v první hře znovu získal soupeřův servis a dostal se do vedení 4:2. Pak přišel obrat v zápase. Šestadvacetiletý zámořský tenista vyhrál čtyři gamy za sebou a vynutil si pokračování zápasu.

Jeho zlepšená hra na Davyděnka platila i v úvodu třetího setu, kdy se Blake dostal do vedení 3:1. Rus ztrátu jednoho brejku smazal, ale ve dvanácté hře při vlastním podání čelil soupeřovým mečbolům. Dva ještě odvrátil, u třetího se mu to nepodařilo.

Nadal udržel šanci na postup

Blake, který se na Turnaj mistrů kvalifikoval jako poslední, tak po Nadalovi porazil v Šanghaji i světovou trojku. "Je těžké si jen představit, že vyhrajete ve dvou po sobě jdoucích zápasech nad světovou dvojkou a trojkou. Ale vidíte, v mužském tenisu může kdokoli porazit kohokoli," řekl Blake.

O druhé postupové místo se utkají Davyděnko s Nadalem. Ten se vzpamatoval z úvodní porážky díky duelu se svým oblíbeným soupeřem Robredem, s nímž ani ve čtvrtém utkání v kariéře neztratil set. Robredo agresivní hře svého krajana vzoroval až do tie-breaku prvního setu, který prohrál 2:7. Nadal poté další sadu získal hladce 6:2 a udržel si šanci na postup do semifinále.

Björkman s Mirnym podruhé vyhráli

Druhý pár světového žebříčku Jonas Björkman a Max Mirnyj na Turnaji mistrů podruhé vyhrál. V utkání Zlaté skupiny ve třech setech udolal bahamsko-kanadskou dvojici Mark Knowles, Daniel Nestor.

Björkman s Mirným prohráli první set 4:6, ale druhou sadu stejným poměrem vyhráli. Ve zkrácené hře třetí sady pak po dvou hodinách a 42 minutách definitivně rozhodli o svém úspěchu. Ve Zlaté skupině tak má švědsko-běloruský pár na kontě dvě výhry a přiblížil se postupu do semifinále.

MASTERS 2006 - ŠANGHAJ
Dvouhra
Zlatá skupina:
Blake (USA) - Davyděnko (Rus.) 2:6, 6:4, 7:5, Nadal (Šp.) - Robredo (Šp.) 7:6 (7:2), 6:2.
Tabulka:
1. Blake2204:12
2. Davyděnko2113:31
3. Nadal2112:21
4. Robredo2021:40
Čtyřhra
Zlatá skupina:
Santoro, Zimonjič (Fr./Srb.) - Fyrstenberg, Matkowski (Pol.) 6:3, 6:7 (4:7), 6:3, Björkman, Mirnyj (Švéd./Běl.) - Knowles, Nestor (Bah./Kan.) 4:6, 6:4, 7:6 (7:2).
Tabulka:
1. Björkman, Mirnyj2204:12
2. Knowles, Nestor2113:21
3. Santoro, Zimonjič2112:31
4. Fyrstenberg, Matkowski2021:40

Reklama