Hlavní obsah

Mladý Korda slaví životní úspěch. Syn české legendy šokoval v kvalifikaci na US Open

Praha

Poslední grandslamový turnaj roku oficiálně ještě ani nezačal a už budí obrovský zájem tenisových fanoušků. Hned v první den kvalifikačních bojů o účast v hlavní soutěži přinesl řadu dramatických a zajímavých výsledků. Tím, který zaujal nejvíce, je triumf syna české legendy Petra Kordy. Jeho osmnáctiletý syn Sebastian totiž oslavil nejen premiérovou účast v kvalifikačních grandslamových bojích, ale připsal si i první vítězství.

Foto: Profimedia.cz

Sebastian Korda se postaral v kvalifikaci na US Open o veliké překvapení

Článek

V souboji dlouhánů neměl mít mladý Korda proti čtyřiadvacetiletému Američanovi Dennisi Novikovi, který je v žebříčku o téměř třista příček výše, příliš šancí. První set tomu i nasvědčoval, když 258. hráč světa svého o šest let mladšího soupeře přehrál 6:4. Další dva sety však rodák z Bradentonu vyhrál 7:5, 6:2 a mohl se radovat z životního úspěchu.

"Bojoval jsem, jak nejvíc to šlo. Postupně se mi dařilo získávat navrch. Začal jsem hrát opravdu dobře a výborně jsem se i cítil. Mám tady tátu i mámu a to je pro mě obrovská pomoc," říkal po utkání šťastný Korda.

A v žádném případě se nejedná o ojedinělý výsledek. Syn českého grandslamového vítěze Petra Kordy vstupoval do letošní sezóny z pozice 848. hráče světa. Hned na úvod roku však ovládl juniorské Australian Open, přesně dvacet let poté, kdy zde získal svůj jediný grandslamový titul jeho otec.

A tím to zdaleka neskončilo. Na posledních dvou turnajích ITF si zahrál finále a v žebříčku vystřelil na životní 544. příčku. A přestože Sebastian uvádí jako svůj nejoblíbenější povrch antuku, svých největších úspěchů, stejně jako jeho otec v Melbourne, zatím dosáhl výhradně na betonech.

„Oba trefujeme balon hodně brzy, v tom se hodně podobáme. Jsem agresivní hráč, využívám servis a snažím se zabíjet míče," hledá podobnost se slavným tátou mladý tenista.

A ani další soupeř nemusí být pro amerického tenistu s českými kořeny nehratelný. Ve druhém kole kvalifikace na něj číhá osmadvacetiletý Argentinec Facundo Bagnis, který se ve své životní sezóně 2016 probil až na 55. místo světa. Jako většina jeho krajanů však i on miluje především antuku.

„Chci být tím nejlepším tenistou, jakým se mohu stát. Chci se bavit sportem a taky mít o nějaký ten grandslam víc než táta," říkal před nedávnem Korda. A jak se zdá, našlápnuto má rozhodně správně.

Kvalifikační boje prvního kola přinesly i další zajímavé výsledky. Ze hry je bývalá světová desítka Ernests Gulbis, který podlehl domácímu Christianu Harrisonovi, zapomenout na hlavní soutěž může i Bernard Tomic, jenž nestačil na krajana Kokkinakise.

Už na úvodním kvalifikačním soupeři skončily i naděje Václava Šafránka nebo dvojnásobné grandslamové šampiónky ve čtyřhře Barbory Krejčíkové.

Reklama